'Sanal İlişki'Ne Kadar Sağlıklı?

'Sanal İlişki'Ne Kadar Sağlıklı?

Çağımız internet çağı … Yapacağımız yemekten tutun da, giyeceğimiz kıyafete kadar her şeyi internetten bakar da yapar olduk. Alışveriş merkezine gitmek saatlerce gezip bir kaç mağazaya girecek halimiz kalmayıncaya dek alışveriş yapmak yerine artık, bilgisayarın karşısına geçip 1 saatten bile az bir zamanda hem kendimize hem mutfağımıza hem annemize, eşimize dostumuza bir şeyler beğenip satın alabiliyoruz. Hafta sonları yataktan erken kalkıp İngilizce kursuna gitmek yerine, istediğimiz saatte oturduğumuz yerden istediğimiz dili istediğimiz hocanın dersini yine internet sayesinde dinleyebiliyor ve dil öğrenebiliyoruz. Sabah apartman görevlisi artık kapıya gazete bırakmıyor, zaten her türlü dünya haberinden istediğimiz an istediğimiz saniye akıllı telefonumuz sayesinde tek bir tıkla haberdar olabiliyoruz.
Sosyalliği de internet sayesinde geliştirmiş boyuta geldik. Sosyal fobisi olan kişilerin gerçek hayatta bir tane bile arkadaşı yokken bireysel hesabında 350 tane arkadaşı olduğunu görmekteyiz.12 yaşındaki bir çocuğun bile sayfasında yüzlerce hatta binlerce arkadaşa sahip olduğunu, web üzerinden onlarla sohbet ettiğini,oyun oynadığını görmekteyiz. Sokaklarda oyun oynayan,ip atlayan,futbol maçı yapan çocuk sayısı artık neredeyse hiç kalmadı diyebiliriz.
Gelelim bir başka konuya; SANAL İLİŞKİLER. Birbirini daha önce hiç görmemiş , tanışmamış, duymamış olan bir kadın ve bir erkek internet ortamında tanışıp bunu ilişkiye, aşka, evliliğe kadar taşıyabiliyorlar.Peki ne kadar sağlıklı bir durum bu ? Bunu sorgulamak gerekir,insanın daha önce bir yerde görüp de etkilendiği biri olmamasına rağmen, sesini bile duymamış olmasına rağmen sadece sosyal medya hesabındaki fotoğrafını görüp yazışıp ilgi duyabilmesi gerçekten mümkün müdür?
Aslında sanal ilişkiyi sanal olarak adlandırmak çok da doğru sayılmaz.Kişiler birbirlerine yalan söylemedikleri sürece,ortak konuşabilecekleri konular üzerine konuşup güzel vakit geçirdiği sürece,duyguları ,düşünceleri paylaşıp birbirlerinden elektirik alıyorlar ise bunun gerçek ilişkiden çok da farklı olduğunu savunamamaktayız. Uzun saatler süren telefon konuşmaları bu ilişkiye eşlik ediyorsa,kendini değerli hissettiriyor ve her bilgisayarı açtığında kişi heyecan duyuyorsa mutlaka bunun bir anlamı vardır.Ama yalnızlık ama mutluluk ama bir boşluğun doldurulması…Kötü niyette kullanılmadığı sürece sanalı gerçeğe dönüştürme çizgisi aslında çok çok ince bir hal olarak karşımıza çıkıyor.

Kötü niyetten bahsetmişken…Bazen çiftlerin birbirlerini internet üzerinde tanıştığı insanlarla aldattığını duyarız. Evet,kişi eşi ile olan problemlerini çözmek yoluna girmiş ve başarısız olmuşsa internette duygularını anlayan biri ile karşılaşmış ve huzuru onda bulmuşsa bu gibi durumlar oluşabilmektedir.
Ancak bazen şunu görüyoruz ki kişi evliliğini bitirmeden karşıdaki ‘yeni’ kişi ile ilişki yaşamaya başlamakta ya da sanal ortamdaki yeni kişiye evliliğinden çocuklarından bahsetmemekte ya da yalan söylemektedir.Bu durumların da kişilerin mutsuzluğu,yalnızlığı ve başka bir çok temel etken ile alakalı olduğunu düşünsek de kesinlikle çiftlerin bitmiş bir ilişki varsa eğer onu tamamen noktaladıktan sonra sanal da başka insanlarla görüşmesi gerekir.

Sanal ilişkinin gerçekten sanal mı gerçek mi olduğu konusunda net bir kanı ortaya koyamamakla beraber ilişkinin netliği, saflığı ve temizliği halinde sağlıklı olabileceği düşünülmektedir ancak yalanlar üzerine kurulmuş başka biri rolü yapılarak oluşan sanal temaslar kişilerin sağlıksız ruh hallerine ve sağlıksız ilişkiler içerisine dahil olmalarına sebebiyet verebilmektedir.
İnternet ile başlamış ve çok mutlu devam etmiş ve etmekte olan evlilikler oldukça fazla çevremizde göreceğimiz üzere…Neden olmasın? duygular ,düşünceler, hisler karşılıklıysa, niyetler temizse,yalan ve dolan yoksa sanal ilişkiler kişilerin hayatlarındaki doyuma katkı sağlayacaktır.

Uzm.Klinik Psk.Sinem ÖZER

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.