Hatalardan Ders Çıkarıyor Muyuz?

Hatalardan Ders Çıkarıyor Muyuz?

‘Hiç hata yapmamış adam, yeni bir şey denememiştir’ Albert EINSTEIN

Hata yapmaktan korkmak her insanın doğası gereği sahip olduğu bir duygudur. Ancak baktığımız zaman hata yapmaktan korktuğu için biz insanlar birçok girişime adım atmıyoruz, çekingen yaşıyoruz, cesaret göstermiyoruz, kapasitemizin tamamını kullanamıyoruz. Asıl hata belki de hata yapmak yerine hata yapmaktan korkmaktır. Hatasız kul olmaz demişler,olmaz da zaten.İnsan deneme yanılmayla öğrenir, azmeder, çabalar, olmazsa bir daha dener. Şans her zaman yaver gitmeyebilir, planlar her zaman işlemeyebilir, cesaretle atılan adım başarısızlıkla sonuçlanabilir ancak bunların hepsi bir birey için ders çıkarmak yeniden denemek ve daha iyisini yapmak için bir avantajdır.

Bir takım insan yaptığı küçük bir hata bile olsa sonrasında kendine ızdırap etmeyi tercih ederken,bir kısmı hatayı kabullenmiyor ve kaçıyorlar.Bir kısmı ise hatadan der çıkarıp düşseler bile kalkmak için çabalıyorlar.

Nefes aldığımız süre boyunca hata yapma ihtimalimiz her zaman vardır. Zaten bu zamana kadar hata yapmamış bir insanın varlığı bir mucizedir. Kısacası insan olmanın gereğidir…
Bazı anne babalar aşırı mükemmelliyetçi ve müdahaleci olan ebeveynler çocuklarının hata yapmasını kabullenememekte ve bu nedenle sürekli çocuğun yapmak üzere olduğu bir hataya müdahale ederek onu kurtarma eğilimi göstermektedirler. Hanry Huxley bir sözünde Hatalarınızdan ders çıkarmak akıllıca bir şeydir, başkalarının hatalarından ders çıkarmak daha akıllıca bir şeydir’ demiştir. Yaşadığımız çevrede, konuştuğumuz, görüştüğümüz insanların tecrübelerinden de kendimize pay çıkarmamız gerekir. Diğer insanların yaptıkları ve sonra pişmanlık duydukları olaydan kendimize ders çıkarmak bizi doğru yola götürecektir.

Hatanın üstünü örtmek diğer yanlışları beraberinde getirmekle kalmayıp kişinin hayat kalitesini bozacaktır. Ya da bir hatadan sonra sadece kendini suçlamak ve kendini aşağılamak yani kişinin sadece olumsuza odaklanması kendilik değerini ve özgüvenini azaltır. Bir takım kişiler ise sırf hata yapmamak için hayatları boyunca ciddi kararlar almadan, yenilikçi girişimlerde bulunmadan, pasif ve tekdüze bir hayat yaşamayı tercih ediyorlar.
Geçmişe dönüp baktığımız zaman başarılı insanların da geçmiş ve güncel yaşantılarında birçok yanlış adım atarak doğruyu bulduklarını görmekteyiz. Başarılı insanlar her zaman eleştirilirler,iyi bir yere gelmiş bir insanın genelde hataları bulunmaya çalışılır. Mutlaka her durumda küçük de olsa hatalar yapıyoruzdur ve hata görmeye eğilimli kişiler bu küçük ve önemsiz olan hataları bulup yüzümüze vuracaktır.                                                 Biz bu hataları çok olgun bir şekilde kabul edip düzeltmeye çalıştığımız zaman karakterimiz ve bulunduğumuz konum daha da iyi bir hal alacaktır.


Uzm.Klinik Psikolog Sinem ÖZER

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.