Hipnoz Nedir?

Hipnoz Nedir?

Hipnoz bilinçteki yapay değişimler grubunda ele alınmaktadır ve trans benzeri, kişinin telkin almaya hazır olduğu bir bilinç durumudur. 18. Yüzyıl ortalarından beri bazı uzmanlar tarafından hastalıkları tedavi etmek amacıyla kullanılmaktadır.
Hipnozun oluşabilmesi için, hipnoz edilecek kişinin onayını alınarak gönüllü olması sağlandıktan sonra uzman, deneğin genellikle kendi sesine veya bir objeye odaklanmasını sağlar, ya da bir hayale yönlendirir. Denek, derin gevşeme teknikleri kullanılarak tam gevşeme durumuna geçirilir ve telkinlere açık hale getirilir. Hipnoz sırasında kişi dış çevreden gelen uyaranlara kendini kapatır ve dikkatini sadece hipnozu yapan kişinin telkinlerine yoğunlaştırır.
Bazı kişiler kolayca hipnoza girebilirken, bazıları hiç tepki vermeyebilir. Örneğin; film seyrederken ya da kitap okurken kendini kaptıran insanların daha kolay hipnoza girebilmektedir. Hipnoza yatkınlık yaşa, kişilik özelliklerine ve kişinin psikolojik rahatsızlıklarına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin ağır depresyon, obsesif kompulsif bozukluk, şizofreni, demans hastaları hipnoza yatkın değildir. Çocuklar çok daha kolay telkine açık hale gelebilmektedir.
Hipnoz hakkında en merak edilen konulardan biri; hipnoz halinden çıkılıp çıkılamayacağı, ya da uyanamama endişesidir. Böyle bir durum söz konusu değildir, çünkü hipnoz bir uyku hali değil değişmiş bir bilinç halidir. Kişinin hipnozdan çıkmaması söz konusu değildir. Bir başka merak konusu da trans halindeyken özel sırların ifşa edilip edilemeyeceği ve ahlaka aykırı davranışlar sergilenip sergilenmeyeceğidir. Hipnoz esnasında kişi bilinçli kontrole sahiptir, istemediği bir şeyi yapmaz.
Hipnoz tıp alanında; kadın doğumda, diş hekimliğinde, psikiyatride ve cerrahide, danışmanlıkta ise bazı psikolojik sorunların giderilmesinde tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
Uzm. Psikolog Semra Evrim

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.