Duygusal Açlık Mı Yaşıyorsun?

Duygusal Açlık Mı Yaşıyorsun?

DUYGUSAL AÇLIK NEDİR?
Her canlı, bedeninin ihtiyaçlarını karşılamak için yemek yer. Dünyaya geldik ve meme emmeye başladık…  Yemek demek; bizim için sevgi, şefkat,  anne kucağı demekti. Yemek şefkatin yerini almıştı hem karnımız doyuyordu hem de duygusal olarak doyuyorduk. Yemek yemenin zevk veren ve ödül sistemini ilgilendiren özellikleri nedeni ile olumlu duyguları besleyen ve iyi hissettiren bir yönü bulunmaktadır. Annelerimizin ‘’Onu yersen seni parka götüreceğim, şunu yersen sana oyuncak alacağım’’ direktifleri, ileride biz yetişkinlerin yemeği bir ödül olarak kendimize bahşetmemizde ki en büyük etkenlerden bir tanesidir. Uslu çocuk olursak şeker yiyebileceğimizi bilerek, içinde tek bir sağlıklı ürünün olmadığı, TV reklamlarında mutlu aile tablolarının hepsinin sofraların etrafında olduğunu izleyerek büyüyen çocuklar olduk biz… Çağımız obezite çağı eee nasıl olmasın ki?

Ne yediğinden daha çok, neden yediğini anlamak gerekir. Diyete başlamadan önce kendini analiz etmek önemlidir.

Duygusal açlık hemen hemen herkeste var. Bastırılan duygular, çocukluk çağında ki sevgi eksikliği, vs. Önce kendimize olan güveni geliştirmek ve bedenimizi sevmekle başlamalıyız.
Yemek bağımlılıktır, en ucuz, en kolay ulaşılabilen. Yemek bir arkadaş, bir dost değildir. Sosyal değilsen, seni seven insanların olmadığını düşünüyorsan, hayatında ki temel ihtiyaçların yerini yiyerek mi doldurmaya çalışıyorsun?

Yemek bir durum kurtarıcı değildir. Sevgilinden ayrıldın ve beni bir tek alkol kendime getirir diyenlerden misin?

Bedenini sever, kendinle barışık olursan, diyet yapmayı değil sağlıklı beslenmeyi seçersin.

Yemek için değil yaşamak için ye!

Hangi durumlarda daha fazla yediğini not al. Kaygılı, endişeli, mutlu, stresli, sıkıldığında… Hangisi?

Bilinçli ol, beslenme üzerine yazılar, makaleler oku, bedenin senin ve onu zehirleme!

Aldığın paket ürünlerin arkasında ki besin değeri tablosunu okumayı alışkanlık haline getir. Unutma doğal beslenmek varken katkı maddesi sadece sağlığı bozar, hızlı acıktırtır ve kilo yapar.

Kendini diğer insanlarla kıyaslama! O bir haftada şu kadar kilo vermişti, ben neden daha az verdim gibi düşüncelere kapılma! Seni sadece kendin ilgilendiriyorsun!

Hedef koy, haftada bir öğün kendine ödül ver, egzersiz yap! Günlük 20 dakikalık bir yürüyüş bile senin daha enerjik olmanı sağlayacak daha sağlıklı beslenmeye seni itecektir!

Çeldiricilere kanma! ‘’Arkadaşımın doğum günü bugün bana serbest, annem ikram etti almazsam üzülür, kayınvalidem getirmiş yemesem ayıp olur’’ gibi engeller sadece planını bozar… Kendine hakim olmayı öğret!Başarabilirsin inan.
Uzm.Klinik Psikolog Sinem ÖZER

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.