Uzun Tatillerin Tadını En İyi Şekilde Çıkarmanın Yolları

Uzun Tatillerin Tadını En İyi Şekilde Çıkarmanın Yolları

Uzun ama yorucu  bir okul dönemini geride bırakanlar ya da 9 gün gibi uzun bir bayram tatili hakkını kazananlar, bütün bir kış çalışmanın, yorulmanın verdiği stresi atmak için güzel bir şans elde ettiniz ve bu uzun tatili en iyi şekilde değerlendirerek kendinizi motive etmek, fiziksel  ve ruhsal olarak yenilenmek en büyük hakkınız! Uzun bir tatilin tadını doya doya çıkarmak mümkün peki ama nasıl?işte tavsiyeler!

Tatil demek boşa zaman harcamak anlamına gelmiyor, evet uzun bir tatildesiniz ama bunu hak ettiniz. İnsanın ihtiyacı olan bu ‘dinlenme molaları’ kişinin sağlığı için, ihtiyaçları için,motivasyonu için oldukça gerekli molalar olmakla birlikte kişinin verimini ve başarısını arttırır.

Tek başına zaman geçirmek ya da kafasını dinlemek isteyenler için bu tatil bencil olmalarını öneriyoruz. Kimsenin kalbini kırmadan, yakınlarınızın rızasını ve gönlünü alarak, bu tatil planında tek başına olacağınızı,bunun ruhunuza iyi geleceğini düşündüğünüzü yakınlarınıza açıklayarak başlayın işe. Tek başına çılgınca eğlenmek mi amaç yoksa ruhu dinlendirmek mi? Tatilin tarzını belirledikten sonra nerede olmak istediğinize karar verin! Mümkünse telefon, internet ve bilgisayardan uzak olmaya çalışın, unutmayın o tatile yalnız çıkmaya karar verdiniz !

Çocukların karnesini ödüllendirmek ya da onlarla birlikte bütün bir kış erkenden kalkıp derslerle sınavlarla koşuşturmanın verdiği yorgunluğu atmak ise amaç hep birlikte evde ailedeki bütün bireylerin tatil için ne arzuladıkları üzerine konuşulması gerekir. Evde kalıp dinlenmek isteyen olabilir, memlekete gitmek isteyen,farklı bir ülkede bulunmak isteyen, arkadaşlarının da yanında olmasını isteyen olabilir…Herkesin aklına yatan, biraz beklentilerini karşılayan ortak bir paydada buluşulmalı ve tatil planının her anında ailedeki bütün bireylerin fikri alınmalıdır.
Her ne yapılacaksa yapılsın evde kalıp dinlenilecekse bile bunu en keyifli hale çevirmek sizin elinizde!
Hiç yapmadığınız aktiviteleri yapın, bu tatilde yeni bir hobi edinin bunu aile üyeleri ile paylaşın. Eğer ki bir tatil beldesine gidilecekse oraya gitmeden birlikte kalacağınız oteli inceleyin, yapmak istediğiniz,keşfetmek istediğiniz bölgeleri günlere bölün, birlikte tatil alışverişi yapın,bavul hazırlayın! Çocuklara bu noktada sorumluluk vermek gerekir, özellikle bavul hazırlama, gidilecek yerin araştırılması, gün planlama, güvenlik konularında anne babalar küçük görevler vererek onların kişiliklerinin gelişimine katkı sağlamalıdırlar.

Özellikle bayramlarda aile ziyaretlerini ihmal etmeyin, akrabaları aramayı onlara zaman ayırmayı unutmayın. Büyüklerin, dedelerin, büyükannelerin ellerini öpmek manevi doyumunuzun artmasına sebebiyet vereceği gibi,onların da son derece mutlu olmalarını sağlayacaktır. Bayramda yapılacak bir diğer aktivite ise huzurevleri, çocuk esirgeme kurumları gibi ihtiyaç sahibi insanların olduğu merkezlere gidip yardımda bulunmak ve buradaki yalnız ve muhtaç kişilerle duygusal paylaşımlarda bulunmak olabilir. Bu tür eylemlerle kişi ruhsal olarak iyi bir hal alma yolunu kendine açmış olacak ve yardım ettiği kişileri de son derece mutlu etmiş olacaktır.

Önemli olan’ tatilimi iyi değerlendirmeliyim’, ‘bir daha elime geçmeyecek bir şans’ paniğine kapılmadan,içinize en çok sinen alternatifi bulmak, maddi açıdan sizi zora sokmayacak, manevi açıdan dolu dolu geçirebileceğiniz keyfinizin istediğine göre bir alternatif bulmanız en doğru yoldur.
Kimsenin kalbini kırmayacağınız,yeni insanlarla tanışacağınız,ruhunuzu dinlendireceğiniz,bazı olumsuzlukları geride bırakacağınız mutlu bir tatil geçirmeniz dileğiyle!
Uzm.Klinik Psikolog Sinem Özer

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.