Çocuğunuzun Kendisini Keşfetmesine Yardımcı Olun!

Çocuğunuzun Kendisini Keşfetmesine Yardımcı Olun!

Bebeğinizin doğumdan sonra gelecek yıllar içinde kendisini geliştirmesinde, kendisine olan güvenini kazanması için, çocuğunuzun dikkat gelişimini arttırması için, onun kendisine ve çevresine olan ilgisini uyandırmak için, araştırma yeteneğini arttırabilmek için uygulayabileceğiniz bazı yöntemlere gelin hep birlikte bakalım.
  • Sevgili anne babalar veya çocukların bakımıyla ilgilenen kişiler; bebekler bilmedikleri ve yabancı oldukları bir dünya içine doğarlar. Bir süre sonra çevresinde olup bitenleri anlamaya ve çevresindeki insanları tanımaya çalışır. Jest ve mimikleri gelişir, seslere, olaylara, görüntülere karşı tepki ve karşılık vermeye başlayabilir. Bebeklerin çevrelerini tanımaya başladıkları bu dönemde onların ilgilerini uyandırmaya çalışmak, etrafında olup bitenlerle oynamasını, öğrenmesini sağlamaya çalışmak yine çocuğun etrafında olan ona bakım veren kişilerce olmaktadır. Örneğin; bebeğinizin oynadığı nesnelerin isimlerini söyleyerek onunla oynayabilirsiniz. Boyama yaparken renkleri söyleyebilirsiniz. Hayvanlarla oynarken hayvanların adlarını ve çıkardıkları sesleri taklit ederek onların oynadıkları oyuna karşı ilgisinin artmasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Çocuğunuzla kurduğunuz göz temasları dikkati için oldukça önemlidir. Ona bir şey anlatırken, onunla konuşurken, oyun oynarken göz temasını devam ettirmeniz bebeğin dikkatini anlattığınız konu üzerine, oynadığını oyun üzerine toparlamasına yardımcı olacaktır.
  • Bebekler sizin jest ve mimikleriniz yoluyla olaylar karşısında neler hissettiğinizi veya neler anlatmaya çalıştığınızı anlayabilir. Aynı zamanda jest ve mimiklerinizle onun nasıl davranması gerektiğini de ona anlatabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun yaş grubuna ve gelişim durumuna göre araştırma yapabileceği aktiviteler bulmanız araştırmacı yönünü gelişmesine yardımcı olacaktır. Örneğin; 3- 5 yaş dönemi çocuklara karşı basit soruların cevaplarını hazırlayarak sorabilir soru- cevap yapabilirsiniz. Bunun ilkokul, ortaokul dönemindeki çocuklar içinde tekrarlayabilirsiniz. Soruların seviyesi yaş grubuna ve gelişim seviyesine göre araştırılabilir.
  • Çocuklar 2 yaştan sonra bağımsız şekilde kendileri bir şeyler yapmak isteyebilir. Bu dönemde onu engellemeye çalışmak araştırma ve başarma duygusunu engelleyebilir. Bu dönemde en güzel şey; güvenlik önlemlerini aldıktan sonra çocuğunuzun keşfetmesine ve başarma duygusunu tatmasına yardımcı olmaktadır.
  • Bebeğinizin hem ilgisini uyandırabilmek hem de araştırmasına teşvik edebilmek için ona farklı işlevlere sahip oyuncaklar veya nesneler vermeniz önemlidir. Bebeğin tek bir nesneye bağlı kalması doğru değildir. Oyuncakları kule yapabilir, arabayı itebilir, küplerle oynayabilir, yaşına göre yap boz yapabilir.
Psikolog Ceren GÜMÜŞ

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.