Annelerin Genç Kızları İle İlişkileri Ve Çatışmaları

Annelerin Genç Kızları İle İlişkileri Ve Çatışmaları

Çocukluktan yetişkinliğe geçilirken ara bir dönemin içerisinde bulunan yani ergenlik döneminde olan genç kızlar bir önceki çocukluk dönemine göre farklılık göstermeye başlarlar. Önceki dönemde annesini model alan, annesi ne söylerse ne isterse doğruluğunu sorgusuz kabul edip istenileni yapan ve annesine hayranlıkla bağlı olan genç kız artık yavaş yavaş kendisini keşfetmeye başlar. Çevresi ve arkadaşlarının fikirleri, eleştirileri ve doğruları onun için daha önemli olmaya başlar.
Genç kız artık kendi istediklerini yapmayı ister fakat annesi de kızının iyi olmasını istediğinden kendisinin söylediklerini yapmasını ister. Böylelikle genç kız ile annesi arasında çatışmalar başlar. Genç kızın bu değişimlerine karşı anneler çocuklarının kendi kontrollerinden çıktıklarını düşünür ve hemen önlem almak isterler ve kızını dışarıdaki olumsuzluklara karşı korumaya çalışırlar.
Annelerin kızlarıyla genellikle çatışma yaşadığı konular; genç kızın dış görünümüne derslerinden daha fazla önemsemesi, evde annesiyle vakit geçirmekten çok sürekli dışarıya çıkmak için izin almaya çalışması ve dışarıya çıktığı zamanlarda da annesini belirlediği saate uymaması, evdeyken uzun süre internette kalması ve telefonla uzun görüşmeler yapması, odasını toplamaması, annesine ev işlerinde yardımcı olmamasıdır. Bunların yanında başka bir önemli çatışma ise genç kızın arkadaş seçimleridir. Genellikle anne kızının seçtiği arkadaşları ve arkadaş ortamını beğenmez.
ANNELER BU DÖNEMDE KIZLARIYLA NASIL BİR İLİŞKİ İÇERİSİNDE OLMALIDIR?
Öncelikle anneler kızları için daima bir modeldir bu unutulmamalı, çocukta istemediği davranışları anne kendisi de yapmamalıdır. Anne kızını kendisine benzetmeye çalışmamalı, çocukların anne babalarının küçük kopyaları değil, birer birey olduklarını bilmelidirler. Anne kızlarını bir hata yaptığında suçlayıcı tavırlardan kaçınmalıdır. İyi bir dinleyici olunmalı, anlattıkları göz teması kurularak dinlenmelidir. Kızlarıyla kaliteli zaman geçirilmeli, birlikte yapmaktan zevk alacağınız aktiviteler planlanmalıdır. Sağlıklı ve iyi bir iletişim kurmak gerekir ve iletişim kurarken geçmiş hatalar sık sık hatırlatılmamalıdır, iyi bir iletişim kurmak demek çocukla arkadaş gibi olmak demek değildir. Bu da Eleştirmeden, yargılamadan yanlarında olduğunuz belli edilerek ve birer anne baba olduğunuzu unutmadan bu sınırlar belirterek mümkün olacaktır. Anne kızlarının planlarına saygı duymalıdır, destek olmalı gerekirse yön göstererek destek olmalıdır. Anne kızlarına yapamayacağı sözler vermemelidir bu çocuğun hayal kırıklığına uğramasına neden olur.
Psikolog Duygu Yakupoğlu

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.