Kadınlarda ‘Orta Yaş Sendromu’
Özellikle menopoz başlangıç döneminde görülen kadınların eski güzelliklerini aradığı,eski enerjilerini özledikleri dönemdir.Hayatta isteyip de yapamadığı şeyler hala varsa bunları başaramamış olmanın verdiği öfke ve huysuzluk kişiyi depresyona sürükleyebilmektedir. Kadınlarda bu başarısızlık duygusu çekilmezdir bu döneme bir de pişmanlıklar eklenmişse iki kat daha sancılı geçirebilmektedirler.Kadında menopozla birlikte cinsel istek azalabilir,vücudunda sarkmalar gözükebilir,yağlanma ve ciltte lekeler saçta beyazlar belirir… Duygular karışıktır, yoğundur…Bayanlar bunun geçici bir dönem olduğunun çoğu zaman farkında değildir. Hormonal değişimlerden dolayı beliren fiziksel ve ruhsal farklılıklar bayanlarda da erkeklerde olduğu gibi hayatlarıyla alakalı ciddi kararlar almaya itebilir.Bu kararlar her zaman doğru kararlar olmayabilir. Kendilerini eskisi kadar beğenmedikleri için eşlerinin de onları aynı şekilde beğenmediklerini düşünürler bu da partneriyle arasında bir soğukluğa yol açabilmektedir. Aynı şekilde eskiden hissettiği cinsel istek ve arzuyu şu an hissedemiyor olması da kadının eşine olan bağlılığını azaltabilmektedir.Bu sebeplerden dolayı boşanmalar bu dönemde artış gösterebilmektedir.
Kadınlar erkeklere göre biraz daha şanslı…Erkekler orta yaşı daha ağır şartlarda atlatıyorlar yalnız hissetmeler,ölüm korkuları,gelecek kaygısı kadınlarda daha az gözlemlenmektedir.
Kadınlarda menopoz döneminde çeşitli sağlık problemleri (kalp,kolestrol,romatizma,şeker,tansiyon) meydana gelmeye başladığı için kaygı ve depresyona eğilimli kadın zihni bir anda kendini tam da bu duygulanımın içinde bulmaktadır.Yaşlanmayı inkar eden bir grup orta yaşlı kadın kendini estetik cerrahların kapısında bulur.
Bu dönemi daha kolay daha sağlıklı geçirebilmek adına kadınlar eşleri ya da partnerleri ile duygusal paylaşımlarını arttırmalılar,küçük seyahatlere gitmeli,yeni hobiler edinmelilerdir.Spor,yoga,pilates, ve sağlıklı beslenmeyi hayatlarına katarak orta yaşın getirdiği ağırlığı en aza indirmeye çalışmalılar.Aslında bu dönemin o kadar da kötü bir dönem olmadığı algısı yaratılmalıdır.
Uzman bir psikolog tarafından kişinin bu dönemi daha mutlu geçirmesi sağlanabilir. Psikoterapilerde kişinin hayatının bu döneminden de keyif alması sağlanmalı,menopozun bir bitiş değil bir başlangıç olduğu bilinci kişiye aktarılmalıdır.Depresyon,kaygı,güven eksikliği,cinsel isteksizlik,enerji kaybı gibi durumlara yoğunlaşılmalı kişinin ruh sağlığı en iyi noktaya getirilmek üzere terapi hedefleri belirenmelidir.
Uzm.Psikolog Sinem ÖZER
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder