Sigarayı Bırakmak Zor Değil

Sigarayı Bırakmak Zor Değil

 Her kişinin sigaraya yönelişi, sigaraya başlama sebebi farklıdır. Sigara içenler genellikle neden sigara içtiklerini bilmezler.Fiziksel bağımlılık ve Psikolojik Bağımlılık olmak üzere Sigara Bağımlılığını 2’ye ayırabiliriz.Fiziksel etmen ‘nikotin’dir! Nikotinin zevk veren ve bağımlılık yapan bir özelliği vardır.Nikotin beyindeki dopamin seviyesini arttırır bu da geçici bir zevk sağlar.Nikotin seviyesi sigaranın ilk dumanından itibaren vücutta artar ve sigaranın söndürüldüğü an nikotin seviyesi azalmaya başlar.Kişi az adet sigara tüketmesine rağmen ilerde nikotin ihtiyacının artmasıyla daha fazla sigara tüketeceğine işaret eder.
  Psikolojik etmenler sigara kullanamınıda daha güçlü rol oynar.Çoğu zaman sosyal ortama uyum sağlamak adına bir tane ile başlanılan daha sonra bırakamayan kişilerle karşılaşırız.Can sıkıntısı yaşayanlar, günlük yaşamında aşırı strese maruz kalanların bahanesidir.Onun sayesinde kilo almıyorum,onunsayesinde dikkatimi daha iyi topluyorum diyenler de çoğunlukta haliyle…
  ”Alışkanlık oldu ayrıca rahatlatıyor da...”diyen birçok insan stresten kaçarken aslında daha büyük bir strese maruz kaldıklarının farkında olamıyorlar malesef.Sigara insanların zayıf noktasıdır,filmlerde karşılatığımız yalnız adamların bile ellerinde bir tek sigara görürüz, intihara sürüklenen baş roldeki majör depresyonu canlandıran karakterin bile son arzusu çoğu zaman bir sigara olur ve böylece sigarayı bize yalnızların dostu, çaresizlerin çaresi olarak kabul ettirme yöntemidir alttan altta.
 Yasaklar her zaman cezbedicidir! Küçük yaşta anne ve babasını sigara içerken gören, kokusuna külüne alıştırılmış küçük çocukların ilerde rol modeli olarak gördüğü ebeveynlerinin alışkanlıklarını alışkanlık haline getirdiklerini bilmekteyiz.
Kısa vadede rahatlattığı,stresi azalttığı düşünülse de sigara uzun vadeli kullanımda kişilerde depresyon,iç huzur,özgüven,kanser,kalp hastalıkları,cilt problemleri vs.. yol açmaktadır.
ALIŞKANLIK zannedilien şey aslında bir çeşit MADDE BAĞIMLILIĞIDIR!
Psikolojik açıdan baktığımızda bağımlılığın daha çok Sosyal Fobi, Panik Atak, Anksiyete Bozukluğu, Travma Sonrası Stres Bozukluğu ve Psikotik Bozukluklarda görüldüğü tespit edilmiştir. Sigara bırakıldığı zaman ise vücuttaki nikotin eksikliği sonucu bir çok istenmeyen belirti yaşanabilmektedir. Yorgunluk,mide bulantıları,sinirlilik gerginlik hali sigarayı bırakıldıktan sonra 72 saat boyunca  kişide belirebilmektedir. Bu sebepten dolayı sigarayı bıraktıktan sonraki ilk 3 gün çok ama çok kritiktir.3.Günden sonra vücut zamanla nikotin eksikliğinden kaynaklanan bu belirtileri yaşamamaya başlayacaktır.
Sigara Bırakma Tedavisinde hem fiziksel hem psikolojik bağımlılığı giderecek tedaviler uygulanmalıdır.Sigara kullanımına iten durumları,alışkanlıkları değiştirmeye yönelik çalışmalar yapılmalıdır.Bilişsel Davranışçı Terapi,Motivasyonel Görüşme Terapileri ile kişiler bağımlılıktan kurtulmak adına fayda sağlayabilirler.
Uzm.Psikolog Sinem ÖZER

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.