Çalışan Kadın Ve Boşanmalar


Çalışan Kadın Ve Boşanmalar

Günümüzde kadınların da iş hayatının büyük bir bölümünde ciddi rol alması ile birlikte ataerkil bir toplum olarak ülkemizde aile içinde sıkıntı yaşayan birçok çiftle karşılaşıyoruz. Önceleri eve ekmek getirmek erkeğin göreviyken çağımızda kadınlar birçok alanda erkeklerden daha güçlü konuma gelmiş durumda olmakla birlikte çoğu aile yapısında kadın erkekten daha fazla para kazandığı için erkeğin sözünün geçtiği klasik yapı bozulmuştur. Kadının sosyal bir çevresinin olması, belli bir gücünün olması, aranan kişi olması, erkeğe bağlı olmaksızın yaşayabilecek güçte olması boşanmaya yol açan temel etkenler arasında yer almaktadır.
Yemek yapmak, çamaşır yıkamak, çocukların bakımını sağlamak kadının görevi olarak tanımlandığı için toplumumuzdaki çoğu erkek eşinden bunları yapmasını bekliyor. Ancak en az erkek kadar kadın da yoğun iş temposundan sonra eve gelip bu tür işler yapamayınca iş çığırından çıkabiliyor.
Özellikle eşler farklı eğitim seviyelerine sahip ise bu durum ego sarsılmasına neden oluyor. Kadın üniversite mezunu eşi lise mezunu ise dengeler bozulabilmekte ya da kadın yüksek lisans yapmış erkek yapmamış ise yine erkekteki ego zedelenebilmektedir. Ancak eğitim seviyesi ne olursa olsun duygusal zekasını geliştiremeyen insanların evliliği boşanmaya doğru yol alabiliyor. Duygusal zekanın olmazsa olmaz elemanı ise ‘empati’. Kadın ya da erkek yeri geldiğinde kendini eşinin yerine koyup yaşadıkları problemi bir de onun tarafından bakmaya çalışıyorsa problemin üstesinden gelmek daha kolay olabilir.
Erkelerin tüm ev işlerini eşlerinden beklemesinin altında da yine kendi çocukluklarında gördükleri aile yapısı yatıyor. Erkek kadına yardım etmiyor, etse bile yaptığı işi lütuf olarak kabul ediyor.
Kadından beklenti çok… hem iyi bir anne olmalı hem iyi ve bakımlı bir eş hem başarılı bir iş kadını
Evlilikten ne beklendiği konuşulmalı. Kadın ve erkek hayatlarının ne yönde devam etmesini istediklerini birbirlerine anlatmalılar. İletişim olmadan bir evlilik olmaz. Kadın hem çalışmak hem de anne olmak istiyorsa erkek onun yükünü hafifletecek bir çok imkanı sağlamak durumundadır. İşe bakımlı ve düzenli gitmek zorunda olup da sabah kahvaltısını hazırlamak akşam yemeğini hazırlamak, tek tatil günü olan Pazar’ı çamaşır yıkayarak geçirmek zorunda olan kadın boşanmakta haklı. Eşi karısına senin için ne yapabilirim ya da sana nasıl yardım edeyim sorusunu sormayı alışkanlık haline getirmelidir.
İki taraf da çaba sarf etmeli ve evlilikteki sorunları çözmek için birlikte (sadece kadın değil eşi de ) kitaplar okumalı gerekirse aile terapistinden yardım istemeli ve belirli kurallar koyup bunlara uyarak yaşamalılar. En büyük hata cehalet ve bencilliktir unutmayın.Eşlerin hem bireysel hayatları olmalı hem de ailevi hayatları olmalıdır.
Uzm.Psikolog Sinem ÖZER

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.