Patolojik Kumar - Kumar Bağımlılığı

Patolojik Kumar - Kumar Bağımlılığı

Kişinin risk altına girerek eğlence heyecan ve rekabet ortamı içerisinde gerçekleştirdiği üretim gerçekleşmeden mal varlığını diğer insanlara dağıtmasıdır. Erkeklerde daha sık görülmekle birlikte toplumun %3ünde görülen bir bağımlılık çeşididir. İnsanlığın ilk gününden beri şimdiki şekli gibi olmasa da kumar dediğimiz şey mevcuttu. Kumar psikiyatristlerin ve psikologların ilgisini hep çekmiştir çünkü kumar potansiyel bir hastalıktır.
 Kumar kişide normal düzeyde ilerlemiyorsa kişinin hayatını zora sokuyor, kişi kendini kumardan alıkoyamıyorsa yani kişi patolojik bir sürece girmişse bu durum Obsesif Kompulsif Bozukluk kümesi içerisine girmektedir. Kişinin bu tanıyı alabilmesi için;kumar oynamak üzerine aşırı derecede kafa yorması gerekir, devamlı kumar oynamayı kontrol altına almak ya da azaltmak gibi girişimlerde bulunup başarısız oluyorsa ya da heyecan yaşamak için her seferinde bir önceki kazandığından daha büyük miktarda oynamaya çalışıyorsa risk altındadır. Kumar nedeniyle işinden ve ailesinden olmuşsa, ailesine ve terapistine kumar oynama sıklığı ve nedenleri ile ilgili yalanlar söylüyorsa yine kişi Patolojik Kumar hastası diyebiliriz. Kişi depresyondaysa mutsuz çaresiz yetersiz hissediyorsa bu durumlarda daha fazla kumara başvuracaktır. Kumara para yetiştirebilmek adına hırsızlık, dolandırıcılık ve sahtekarlık eylemlerine girişebilir.
 Bu kişiler genellikle kumar bağımlısıyken aynı zamanda sigara madde ve alkol bağımlısıdırlar. Ailelerinde de bu tarz bağımlılık şekilleri mevcuttur. Orta yaş ve üstü erkeklerde daha yaygın görülür. Kişilerin çevresinde genellikle güvendikleri, onlara para temini sağlayacak kumar arkadaşları ya da para desteği yapabilecek aile bireyleri vardır. Kişi bu insanlara güvenir.
Kişide başka ne gibi problemlere yol açar?
Kişide bir takım uyku problemlerine yol açabilir. Ailesine ve arkadaşlarına olan bağını, manevi duygularını azaltır. İtibarını kaybettirir. İşini, planlarını, görev ve sorumluluklarını.Pişmanlık duygusu yaratır. Yasa dışı çözüm yollarına iter.Hatta çoğu durumda altından kalkamayacağı bir borcun altına girdiği zaman kişiyi intihara sürükleyebilir.
Maddiyattan çok heyecan ön plandadır.Hayattaki her şeyi unutturur. Kumarın saplantılı,zorlanımlı ,duygulanımlı ve dürtüsel bir tarafı vardır.
Terapi ve Patolojik Kumar
Bu hastalarda genellikle kişilik bozukluğu da görürüz. Ayrıca dikkat eksikliği ve dürtü kontrol bozukluğu da bu grubun en temel özelliklerindendir. Bipolar bozukluğu olan kişilerde yaygın olarak görülmekle birlikte kişide alışveriş bağımlılığı, cinsel sapkınlık davranışları ve madde kötüye kullanımı da görülebilir. Kişiler genellikle tedaviyi reddederler. Zihinsel çarpıtmalar kullanarak çevresindekilere de yalan söyleyerek durumun üzerini örtmeye çalışırlar. Bu grup insanla çalışmak oldukça zordur. Kişinin güçlü savunmalarıyla yüzleştirilmesi gerekir. Kumara iten nedenler konuşulur. Daha sonra bağımlılık tedavisine benzeyen bir tedavi planı oluşturulur ve devam edilir.
Kişi durumu inkar ediyor ve topluma zarar verici davranışlarda bulunuyorsa, yasal olmayan işlere başvurmadan önce mutlaka durumun önüne geçilmeli ailesi tarafından yardım edici bir ilişki kurarak terapiye ikna edilmeli ve geç kalınmadan tedavilere başlanmalıdır.
Uzm.Psikolog Sinem ÖZER

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.