Üniversiteye Hazır Mısın?
O gün geldi çattı. Uzun yıllar boyunca çalışıp, birden fazla sınava giren sevgili öğrenciler için üniversiteye sayılı günler kaldı. Lise hayatı boyunca hayallerinizi, rüyalarınızı zaman zaman üniversite yılları süsledi. Özellikle lisenin son yıllarında hangi üniversiteye gideceğinizi, puanınızın nereye yeteceğini, hangi ilde okumak istediğinizi, yurt dışı üniversite imkanlarını sıkça düşünür oldunuz. Hafta sonu lise döneminin son sınavı yapılmış, artık üniversite kapısından giriş yapabilmek için hem ailelerin hem de öğrencilerin heyecanlı bekleyişi başlamıştır.
Lise hayatı ve daha öncesinde de okulda ki öğretmenlerinizden veya sizden yaşça büyük üniversiteye giden/ öğrenimini tamamlamış kişilerden sıkça duydunuz ‘’öğrencilik yılları hayatımın en güzel yıllarıydı’’ keşke o yıllar tekrar geri gelse. Peki neden üniversite hayatı diğer dönemlerden daha farklıdır. Üniversiteli olmak ne demek, kişilere göre neler kazandırır gelin yazıda hep beraber okuyalım.
- Lise hayatı boyunca öğrencilerin devamlı duyduğu cümlelerden biri ‘’üniversiteye gir, gerisi kolay’’. Bu cümleleri sıklıkla duyan genç bireyler üniversiteyi kazanmanın hayatı için yeterli olacağını, asıl önemli olanın üniversite sınavında başarılı olmak olduğunu düşünebilir. Aslında üniversite bir son değil bir başlangıçtır. Üniversite öğrencinin yapmak istediği mesleği için mesleki eğitim aldığı yerdir. Dolayısıyla üniversite mesleki yaşantısı için attığı önemli bir adımdır. Ancak mesleki kariyeri için bazen sadece üniversite hayatı yeterli değildir. Üniversite hayatı boyunca kendini geliştirmesi, seminerlere katılması, çeşitli yerlerde staj yapması öğrencinin geleceğine yaptığı katkılarıdır. Bu yüzden üniversite bir sonuç değil bir başlangıçtır.
- Üniversite ergenlik döneminin yavaş yavaş geride kalarak erişkinliğe, yetişkin bir birey olmaya adım attığın bir dönemdir. Üniversite dönemi aslında olgunlaştığı, kendini biraz daha iyi tanıyabildiği, neyi yapıp neyi yapamayacağını daha iyi fark edebildiği genç birey için hayatında önemli dönemlerden biridir.
- Üniversite dönemi sadece bir kampüsten ibaret bir dönem değildir. Üniversite döneminde öğrenci birçok branştan ve sınıftan insanların olduğu bir kampüste bir anda kendini bulabilir. Bundan dolayı üniversite dönemi arkadaş ortamı, hobiler, düşüncelerin gelişmesi gibi konularda genç bireylerin önüne birden fazla seçenek sunabilir.
- Üniversite hayatının öğrencilere kazanımları olması, kişinin kendisini geliştirmesi üniversite kadar öğrencinin kendisine de bağlıdır. Öğrenim hayatı boyunca yapılan stajlar, farklı şehirlerde veya ülkelerde dilini veya öğrenimle ilgili bilgilerini pekiştirmeye çalışmak, çeşitli sosyal kulüpler de bulunmak, projeler üretmek üniversitenin öğrenciye sağladığı imkanların yanı sıra öğrencinin de emek vermesiyle oluşan durumdur. Bu yüzden üniversiteden yararlanabilmek öğrencilerin çalışmalarıyla da doğru orantılı olabilmektedir.
- Birçok genç üniversite dönemini tozpembe hayalleriyle süsleyebilir. Ancak her üniversite koşulları aynı olmadığı gibi öğrencinin hayalindeki üniversite gibi olmayabilir. Öğrenciler üniversiteyle ilgili, tamamen özgür olacağını, unutulmaz deneyimleri yaşayacağını, okul bitince iş hayatına hemen atılacağını, herhangi problemle karşılaşmayacağını düşünebilir. Hayal kurmak ve gelecekten beklentilerin olması güzel bir durumdur. Ancak beklentilerin ve hayallerin gerçekçi olması genç bireyin hayal kırıklığını o kadar azaltır. Bu yüzden siz sevgili gençlere okumak istediğiniz, tercih edeceğiniz üniversitenin beklentilerinizi ne kadar karşılayacağını, hangi koşul ve imkanlara sahip olduğunu iyi araştırmak önemlidir.
- Her şeyde olduğu kadar üniversite yıllarında da zorluklar olabilir. Sınavlarda zorlanmak, bütünlemelere kalmak veya alttan ders almak, üniversite okuduğunuz yerde kendi kendinize hayatı devam ettirmeye çalışmak…Tüm bunlar üniversite hayatının zorlukları olabilir. Ancak ne olursa olsun bu dönemin biteceğini ve zorlukların son bulacağını düşünmek sizi motive edecektir.
Tüm üniversite hayatına ister bu sene ister bir sonraki yıllarda başlayacak gençlere üniversite hayatlarının neşeli, eğlenceli ve başarılı geçmelerini temenni ederim.
Psikolog Ceren GÜMÜŞ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder