Ramazanda Stresle Başa Çıkma Yöntemleri

Ramazanda Stresle Başa Çıkma Yöntemleri

Huzurun ve maneviyatın en yüksek boyutta yaşandığı ay Ramazan ayı geldi çattı. İslam aleminin en önemli aylarından olan Ramazanda Müslümanlar 1 ay boyunca oruç tutup görevlerine yerine getirecekler. Ramazan ayı islam alemi için çok anlamlı ve sakin, huzur dolu bir aydır ancak kişilerin yemek ve uyku düzenleri bu bir ay boyunca tamamen değişime uğramaktadır. Bununla birlikte Ramazan ayının yazın uzun günlerine denk gelmesi insanların gergin ve öfkeli olmasına sebebiyet vermektedir. Akşam geç saatlere sarkan iftar vakti, sıcak hava koşulları, sahurun erken saatte yapılıyor olması kişilerin çok uzun saatler aç kalmasına neden olmakta ve sıcak havada su içememelerine bunalmalarına ve stres yüklenmelerine sebebiyet vermektedir. Uyku düzeninin değişmesi, yemek saatlerinin değişmesi, gün içerisinde kandaki şeker miktarının azalması halsizliğe neden olmakta ve psikolojik olarak da kişileri dalgalanan bir ruh haline sürüklemektedir. Öfke kontrol problemlerini, ani tepkileri, depresyonu, kaygıyı bu dönemde insanlar sık yaşamaktadırlar.
Ramazanı ağız tadıyla yaşayabilmek, yaşattığı zorluklara odaklanmaktansa verdiği manevi huzura odaklanmak, tat almayı sağlayacak ve kişilerin sinirli ve stresli hallerini azaltmaya yardım edecektir. Beslenme şeklini değiştirerek yola çıkalım;
Ramazan sağlıklı bir yaşama adım atmak için bir basamak olabilir. Midevi rahatsızlıklar yaşamamak için sahur zamanı kişiyi gün boyunca zinde tutacak, insülin seviyesini koruyacak enerjik ve tok tutacak besin grupları tercih edilmelidir. Bol protein ve sağlıklı karbonhidratlar tercih edilmelidir. Uyku düzeni her ne kadar bozulmuş olsa da sahurda tüketilecek tarçınlı süt ya da bir bardak ayran uyku kalitesini arttırmaya yardımcı olacaktır. Yağlı gıdalardan, pidelerden, bazlamalardan kekler böreklerden uzak durmalı, tam buğday unlu ekmekler tercih edilmelidir ki bu grup ekmekler kişinin tokluk süresini uzatacak lif kaynaklarına sahiptirler.
Kilo alıyor olmak da kişilerin psikolojisini kötü yönde etkiliyor!
Ramazanı kilo almadan bitirebilmek için özellikle dışarıda yapılacak sahur ve iftarlarda, gidilecek iftar davetlerinde bilinçli bir şekilde porsiyon kontrolü sağlanmalıdır. Bin bir çeşit yemekle ve tatlıyla süslenen iftar masalarının gösterişine kapılmadan midenin alabileceği kadar çeşitten azar azar yenmeli ve özellikle çorbadan sonra beş dakikalık bir ara verilmelidir. Yavaş yavaş yemek doygunluk hissini anlamak için önemlidir. Kişinin hem kilo almasını önlemek adına hem de ruhsal açıdan temizlik sağlanması adına ramazan ayı boyunca her gün iftardan sonra yarım saat yürüyüş yapması son derece faydalı olacaktır.İftardan ve sahur arasında çok uzn saatler olmadığı için sahura kadar midede yer açılmasını sağlamak gerekir.İftara çok yüklenmemek yemekten sonra ağır şerbetli tatlılardan uzak durulmak gerekmektedir.Sütlü hafif seçenekler,dondurma, güllaç,ya da daha da sağlıklısı taze mevsim sebzeleri seçilmeli ve gün boyunca oluşan şeker ihtiyacı en sağlıklı şekilde giderilmelidir.
Ramazan ayının sadece yasak ve kurallarına odaklanmak bu ayın güzelliğini yaşamayı engeller.Manevi açıdan da kişi kendini doldurmalıdır ki tüm zorluklara rağmen dinlerinin gerektirdiği zorlukları kolaylıkla aşabilsinler. Huzur evlerine yapılacak ziyaretler,kimsesizlere yapılacak olan yardımlar,ihtiyaç sahiplerine gönderilecek hediyeler,bol ihtişamlı iftar sofralarını rüyalarında bile göremeyecek insanlarla yemeklerini paylaşmak kişileri manevi açıdan doyurur ve Ramazan ayının asıl amacına ulaştırır.
Psikolojik dalgalanmalar yaşamak oldukça doğal bir süreçtir. İnsan beyni insanın ihtiyacı olan temel gereksinimleri karşılayamadığı zaman tepki vermeye başlar. Açlık yaşandığı zaman da beyin genellikle agresyon yani öfkeyi yükseltir .Gece uykusunun bölünmesi ve sahura kalkma ya da sahura kadar uyumamak da uyku düzenini bozar ve kişiler yine bu düzensizlikten ötürü fiziksel ve zihinsel tepkiler vermeye başlar. Önemli olan kişinin bu öfkenin farkında olması ve iyi bir amaç uğruna yaptığı ibadetini kalp kırarak değersizleştirmesine izin vermemesidir. İş yerinde,trafikte,evde duyduğu öfkeyi durup nefes alıp aklına Ramazan ayın huzurunu ve amacını getirmesi kişilerin işerinin kolaylaşmasına sebep olur.
Bütün gün oturmak ve uyumak  yerine enerjinizin yettiği miktarda aktif olmaya çalışın.Sürekli oturarak ve hiçbir işle uğraşmayarak hem zaman geçmez hem de 1 aylık bu güzel zaman dilimini sadece ama sadece kilo almış ve hiçbir şey yapmamış bir şekilde tamamlamış olursunuz.Her anın her dönemin keyfini çıkarmaya çalışın.Her şey biz insanlar için unutmayın! 
Uzm.Klinik Psk.Sinem ÖZER

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.