Karizma Nedir

Karizma Nedir

Ne kadar karizmatik bir adam! Sadece karizması yeter! Evleneceğim erkek çok karizmatik olmalı! Karizmatik bir lider!
Toplumda hepimiz bu sözleri defalarca duymuş ya da sarf etmişizdir. Peki gerçekte karizma nedir?
       Karizma eski Yunancadan gelir ve “olağanüstü çekiciliği olan liderlerin kendisine ve kişiliğine, yandaşlarınca yakıştırılan büyüleyici güç ve yetenek.”(Vikipedi)  anlamındadır.
        Genelde toplumda birçok kelimenin sözlük anlamı değil, toplumun o kelimeyi hangi algı ve yakıştırmayla kullandığı ön plandadır. Maalesef kelimeler toplum onları nasıl kullanıyor ve nasıl anlamlandırıyorsa o şekilde geçerli olmaya başlarlar. Bu nedenle şimdi karizmanın toplumda nasıl kullanıldığıyla ilgili konuşalım. Burada tekrar bakış açıları devreye giriyor. Kişinin karakteri, bakış açısı, yaşam tarzı, kültürü gibi olgular karizma kelimesini nasıl anlamlandırdığıyla doğrudan ilişkilidir.
Çevresi çok geniş olmayan, sert kalıplar içinde yetişmiş ,karşı cinsle arkadaşlık yapılmasına izin verilmeyen bir genç kız için karizma, belki de sadece yakışıklı ve temiz giyimli bir erkek olabilir. Ya da aile ve çevresinde sürekli erkek dediğin ağır olur, sert olur, kadın erkeğin yanında fazla konuşmaz kalıplarıyla yetişen bir genç kız için karizma, bir erkeğin az konuşması, sert duruşu ve mesafeli oluşu olabilir.
Büyük şehirde yetişmiş, kültürlü, iş hayatında aktif, modern bir kadın için karizma iyi bir meslek, doğru karekter özellikleri, güzel bir fizik, kaliteli yaşam şartlarına sahip bir erkek olabilir.
Kimi kadınlar için erkeğin fiziksel çekiciliği, karizmatik olarak algılanırken bazı kadınlar için fiziksel görüntü etkisini yitirirken, konuşması, duruşu, zekası karizma olarak algılanabilir.
Peki karizma sadece erkekte mi vardır? Tabiki hayır.
Esasında karizma bir “ ETKİLEYEBİLME SANATIDIR”. Ve bu gerek karşı cinsi gerekse kendi cinsini etkileyebilmenin sanatıdır. Etki gücü olan kişinin kadın yada erkek olması önemli değildir. Karizmatik erkek kavramı biraz önce yukarda söz ettiğim gibi toplumun kelimelere yüklediği anlamla ilgilidir. Ataerkil bir toplum olarak karizma, olgusu daha çok erkeğe yakıştırılmış ve bu zaman içinde toplum tarafından bu şekilde anlamlandırılmıştır.
Kişinin karşısındakini etkileyebilme gücü kendi yetenekleriyle çok alakalı olduğu kadar, karşısındaki insanın da ne istediğine, bu etkiyi nasıl algıladığına, bakış açılarının doğduğu andan itibaren nasıl şekillendiğine de bağlıdır.
Ama  etkileyebilme gücü ve yeteneği yüksek kişilerin, karşılarındaki birçok insanı etkileyebilecekleri de bir gerçektir. Peki etkileyebilme gücü nelere bağlı olabilir?
Uzm.Klinik Psikolog Pelin ÖZAYDIN

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.