Ergenlerde Bipolar Bozukluk

Ergenlerde Bipolar Bozukluk

ERGENLERDE BİPOLAR BOZUKLUK
Bipolar Bozukluk; Kişinin duygu durumunda, davranışlarında ve işlevselliğinde alışık olmadığı ve dalgalanmalarla seyreden bir duygu durum bozukluğu olarak tanımlamak mümkündür. Kişide belirli zaman aralıklarında duygu durumum değişikliğiyle gördüğümüz bir duygu durum bozukluğudur. Örneğin; genç birey bir dönem boyunca kendini enerjik, mutlu, hareketli hissedebilir, konuşma da hızlanma ve konudan konuya geçişin olması, büyüklenici bir benlik algısı görülebilir. Bipolar bozukluğunda kişiler ani bir geçişle bu duygu durumun tam tersi duygulanıma bürünebilirler. İçe kapanma, mutsuzluk, keyifsizlik, hayattan zevk alamama, eskiden çok severek yaptığı etkinliklerde bulunmak istememe, intihar gibi ciddi depresif düşünceleri olabilir.
Bipolar bozukluğunda iki tane çok güçlü ancak birbirine taban taban zıt duygu durumu vardır. Kişi mani atağı esnasında aşırı taşkın şekilde öfkelenebilir. Bunun yanı sıra aşırı ve coşkulu şekilde kendini mutlu hissedebilir ve bu davranışlarına yansıyabilir. Önceden olmadığı şekilde abartılmış bir benlik anlayışı hakim olabilir. Belirli konulara dikkatini çok uzun süre verebilir. Örneğin; 3-4 saat boyunca hiç ara vermeden, dinlenmeden bir işle uğraşabilir. Uyku ihtiyaçları çok az olabilir ve bu az uykuyla günlerce enerjik şekilde yaşamını devam ettirebilir. Önceden yine alışkanlığı olmayan alkol madde kullanımı veya aşırı hızlı araba kullanma isteği gibi riskli davranışlarda bulunabilir. Konuşmasında hızlanma, normale göre çok konuşma ve konudan konuya atlama görülebilir.
Depresyon ise; Düşük benlik saygısı, mutsuzluk, keyifsizlik, geleceğe yönelik umutsuzluk, intihar düşüncesi, hareketlerinde yavaşlama, kendini suçlayıcı düşünceler, uyku ve yeme problemleri (normale kıyasla daha az veya daha fazla uyku uyuma, normale kıyasla daha fazla veya daha az yemek yeme ile devam eden durum) , intihar düşünceleri depresyon belirtileri arasında görülmektedir.
Bu iki duygu durum da çok keskin ve şiddetli şekilde yaşandığı için kişi duygu geçişleri sırasında kendini yalnız, çaresiz ve bunalmış hissedebilir. Bu yüzden bipolar bozukluk mutlaka tedavi altında takip edilmesi gerekmektedir.
Ergenlik döneminde duygu durumu değişiklikleri beklenen ve tahmin edilen bir durumdur. Kişinin çocukluktan çıkıp adım adım yetişkinlik dönemine yaklaştığı bu dönemde zaman zaman duygusal iniş çıkışlar olmaktadır. Ancak bu duygu durum geçişleri yukarıda yazılan noktalarla benzerlikleri çok ise, genç bireyde bu durumları gözlemlediğinizi düşünüyorsanız yakın zamanda bir uzmana başvurmanızı önermekteyim.
Psikolog Ceren GÜMÜŞ

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.