Diyet Çılgınlığı Ve Yaz

Diyet Çılgınlığı Ve Yaz

Yaz dönemi yaklaştıkça özellikle bayanlarda  hızlı diyete ciddi bir yönelim görülmektedir. Tatil heyecanı, tatilde çevreye daha zayıf ve güzel görünme isteği, deniz kıyafetleri giyerken daha hoş görünüm arzusu, kışın sürekli erteleyerek diyete başlayamayan bayanlarda kısa sürede zayıflama isteği başlatır.
Bunu, sınav gününe kadar çalışmayıp son gün not eksiklerini tamamlamak, kısıtlı zamanını vücudu  için gerekli olan uyku ve dinlenme yerine ders çalışarak geçiren bir öğrenciye benzetebiliriz .
Çünkü bu kadar kısıtlı bir zamanda istenilen kiloya sağlıklı bir şekilde ulaşmak neredeyse imkansızdır. Diyet uzun bir sürece yayılan, uzman bir diyetisyen takibinde sağlıklı ve doğru beslenerek azar azar ama sağlıklı bir şekilde devam edilmesi gereken bir sistemdir. Diyet yapmak hazırlanma ve karar verme, uzmana başvurma, programa başlama ve uyma, takip, istikrar, sabır ve sonuca ulaşma sürecidir.           
      Özellikle pazarlama taktikleri, bu dönemde hızlı zayıflamak isteyen bayanlara satış amacı olan bazı firmalar zayıflama hapları, zayıflama çayları vb ürünlerini sosyal medya yoluyla duyurmaktadırlar. Fakat bu ürünlerin bir çoğu sağlıklı değildir ve metabolizmaya hemen ya da zaman içinde ciddi zararlar verebilirler ve bunun örnekleri de oldukça fazladır.
        Ayrıca ebeveynlerinde, fiziksel görünüme ve bunun sonucunda sürekli diyete aşırı ilgi görülen ergenlerde de fiziksel görüntüsüyle ilgili endişeler, sürekli zayıf kalma isteği, anoreksia ve bulimia görülme ihtimali çok daha fazladır. Unutmamalıyız ki çocuklarımızın en önemli modeli bizleriz. Onlara örnek olduğumuz ölçüde onların davranışlarını şekillendirebiliriz.
        Bu nedenle kilo vermek ihtiyacı duyan kişiler uzman bir diyetisyen eşliğinde ve eğer sadece diyetisyen yeterli olmuyorsa diyet uzmanıyla beraber uzman bir psikolog eşliğinde diyet programına başlamalı, diyetin uzun bir süreçte doğru ve sağlıklı bir şekilde kilo vermek olduğunun bilincine varmalı ve uzman tavsiyesi dışında asla piyasadaki satılan kilo verdiği öne sürülen ürünlerden kullanmamalıdır.
Uzm. Klinik Psikolog Pelin ÖZAYDIN

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.