Gerginliği Gidermenin Yolu Gevşeme

Gerginliği Gidermenin Yolu Gevşeme

Stres, kaygı, sinirlilik yaratan bir olayla karşılaştığımızda sadece ruhsal durumumuz değil bedenimiz de tepki verir ve bu durumu genellikle kaslarımızda gerginlik olarak fark ederiz. Düşünce, duygu, beden üçlüsünün yaşadığı bu gerginlikten kurtulmanın en etkili yollarından biri gevşemektir. Gevşeme gerilime sebep olan nedenleri yok etmez ama dinginlik sağlar. Çevreden gelebilecek negatif olarak algıladığımız olaylara karşı güçlenmemizi sağlar. Gevşediğimiz zaman gerilimden kurtulur, daha dingin daha dengeli bir duruma geçeriz.
Basit gevşeme egzersizini herkes kolayca uygulayabilir. Amaç kişinin kendi kendine gevşeyerek, kalp atışlarını, nefes alış verişini ve kas gerginliğini azaltması, sakinleşmesidir. Bu sakinlikle birlikte ruhsal gerginliğimiz azalır kendimizi rahatlamış hissederiz. Gevşeme egzersizlerini düzenli olarak yapmalıyız. Önce evde rahat bir ortamda başlamalı, yetkinlik kazandıktan sonra gün içinde kendimizi gergin hissettiğimizde iş yerinde, otobüste vs. uygulayabiliriz.
İşte basit bir gevşeme egzersizi: Rahat bir yere oturun veya uzanın. Derin nefesler alın ve verin. Burnunuzdan nefes alın, ciğerlerinizin ve karnınızın şiştiğini hissedin, sonra yavaşça verin. Nefesi verdiğinizde karnınız sanki omurganıza yapışıyor gibi tüm havayı dışarı verin. Bu sırada vücudunuzun bir parçasını nefes alırken kasın, nefes verirken gevşetin. Bu işlemi bedeninizdeki her bölge yapın. Tüm kaslarınızın gevşediğini hissedene kadar devam edin. Bu çalışmalar sırasında hoşlandığınız bir doğa manzarası hayal edebilir, sakinleştirici bir müzik dinleyebilirsiniz. Tamamen gevşediğinizde bir müddet öyle kalın. Bu sırada kendi kendinize: “sakinim”, “huzurluyum” gibi olumlu telkinlerde bulunabilirsiniz.
Gevşeme egzersizleri sayesinde  sükunetinizi sağlayabilirsiniz, bu çalışmalar stresle baş etmenin ve denetlemenin yollarından biridir.
Uzm. Psikolog Semra EVRİM

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.