Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi

Ailelerin sıkça sorduğu sorulardan biri de tuvalet eğitimidir. Tuvalet eğitimi için en uygun yaş aralığı 24 ve 36 aydır. Çocukların bu dönemlerinden itibaren idrar yollarında ki kaslarının yeterli olgunluğa ulaşmaya başladığını ve çocukların bu kasları kontrol edebildiğini düşünürüz. Bu dönemlerden önce başlayan aşırı baskıcı tuvalet eğitimi çocukları fizyolojik olarak yapamayacakları bir duruma sürüklediği için ilerde ciddi ruhsal problemler baş gösterebilir. Gündüz tuvalet kontrolü 2 yaş dolaylarında gece ise 3,5- 4 yaş civarında kazanılmaya başlar. Bir çocuğun 4 yaşına kadar temel tuvalet eğitimini kazanmasını bekleriz eğer burada bir handikap söz konusuysa çocuğun neden  bu davranışı kazanamadığına bakarız.
Alt ıslatma problemi çeşitli nedenlerden dolayı olabilir:
Bunlardan ilk bakılması gereken fiziksel nedenlerdir. ( Sinir ve kas kontrolünün gecikmesi, çocuğun anne ve babasından gelen genetik faktörler, çocuğun çok derin bir uyku sürecinin olması gibi)
Psikolojik nedenleri ise:  Erken dönemlerde yapılan zorlayıcı tuvalet eğitimi, başarısızlığa uğradığını düşünmesi ve alışkanlığı kazanmak istememesi, kardeş kıskançlığı, sevdiği bir kişiyi kaybetme, okul korkusu, boşanma gibi aile içi travmatik olaylar, aşırı hoşgörülü koruyucu aile gibi olaylar çocuklarda tuvalet eğitimi kazanılması aşamasında sıkıntı yaratabilmektedir.
Öncelikle tuvalet eğitimi aşamasında çocuk kadar ailenin de bu süreççe hazır olması önemlidir. Tuvalet eğitimi esnasında çocuk bezden ayrılma dönemi yaşadığı için ara ara gece ve gündüz altı ıslatmaları olabilir. Çocuklar bu dönemde tuvalete tuvaletini yapmak istemeyebilirler. Tuvalet eğitiminde mümkün olduğu kadar çocukla inatlaşmadan, zıtlaşmadan bu alışkanlığı kazandırmak çok önemlidir. Ailenin istikrarlı tavrı çok önemlidir. Birkaç olumsuz deneyimden sonra bu eğitimden vazgeçmek, ertelemek çocukların zararına olan bir davranıştır. Temel hedef ailelerin istikrarlı olarak bu sürece  destek çıkması aşırı tepki vermemesi  ödülleri büyük tutmaması bu süreçte her zaman ve  inatlaşmaya geçmemesi  gerekmektedir.
Psk. Ceren GÜMÜŞ

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.