Çocuklarda Okul Korkusu

Çocuklarda Okul Korkusu

Bir eğitim öğretim yılının ikinci yarısı başladı ve hızlı bir şekilde devam etmekte. Bu yıl yarıl tatilinde ödev yapılmaması ile ilgili zorunluluk gelmesiyle birlikte öğrenciler yarı yıl tatilinde bol bol eğlenip, dinlendiler. Birçok çocuk okulunu ve arkadaşlarını özleyip okulun açılmasını heyecanla beklerken; bazı çocuklar da karın ağrıları, anne babadan ayrılmak istememe ve ağlamalarla kendini gösteren okula gitmek istememe davranışları kendini göstermiştir. Bunun en büyük sebeplerinden biri okul korkusu veya okul reddir.
Korku: Çocuklar ve yetişkinlerin yaşadığı diğer duygular gibi normal bir duygudur. Bireyin çevresinde herhangi bir tehdit durumu olduğunda beynin bireyi uyarması sonucu oluşan bir duygudur. Çocukların okul öncesi dönemde ve okul döneminde en sık yaşadıkları korkuların başında gelmektedir. Her okula başlayan çocuğun okulla ilgili belirli korkuları ve kaygıları olabilir. Çünkü okul onun için yeni bir çevredir ve çocuk bu çevrede artık tek başınadır. Okulun mimarisi, arkadaşları, öğretmenleri, dersler onun için ilk dönemlerde korku veya kaygı oluşturabilir. Fakat her çocuk okuldan korkmadığı gibi, korkan çocuklarda bu korkuyu aynı düzeyde yaşamayabilirler.
Okul korkusu; çocuğun yaşamış olduğu güçlü bir kaygıdan dolayı okula gitmeyi reddetmesi olarak tanımlanabilir. Okula gitmekten korkan ve istemeyen çocuk okula gitmemek için dirençli davranışlar gösterebilir. Ağlama, kusma, mide bulantısı, baş dönmesi, uykusuzluk veya gece uykularından ağlayarak uyanma gibi fiziksel şikayetlerden yakınabilir. Bu gibi şikayetlerin fiziksel bir sebebi olmadığı doktorun kapısı çalındığında anlaşılır. Okul korkusu 6-10 yaşına kadar görülebilen bir durumdur. Eğer tedavi edilmezse veya üzerinde durulmazsa bu durum kronik bir gidiş alabilir.
OKUL KORKUSUNUN NEDENLERİ NELERDİR?
Okul korkusu anne çocuk arasındaki güvenli bağlanmaya kadar uzanmaktadır. Annenin bebeğin hem fiziksel hem de psikolojik ihtiyaçlarını karşılayabilmesi bunları yaparken ona sevgi ve şefkati sunabilmesi bebeğin ileri ki hayatında kendini güvenli ve sağlıklı hissetmesini etkilemektedir.
Anne ve çocuğun sınırsız ve sürekli birlikte olduğu bir ilişkide olması
Aile içinde yaşanan boşanma
Anne veya babanın ani kaybı
Aile bireylerinden birinin geçirdiği ağır bir rahatsızlık
Kardeş doğumu veya çocuğun okula başladığı dönemde annenin hamile kalması
Aile içi ilişkilerde şiddet olması
OKUL KORKUSU NE ZAMAN TEDAVİ EDİLMELİDİR?
Okul çağına gelmiş bir çocuk okul başlamadan önce, başladığı süre içerisinde okula gitmekle ilgili problemler yaşıyorsa(ağlamak, sözel olarak okula gitmek istemediğini söylemek, çeşitli bedensel semptomlar, tırnak yeme, alt ıslatmak) ve ailenin desteğiyle bu davranışlarda değişim gözlenmiyorsa uzman bir psikoloğa başvurulmasını öneririz.
Psk. Ceren GÜMÜŞ

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.