Çocuklar Sordukları Sorulara Yanıt Bekler
Bebekler bilmediği bir dünyaya gözlerini açtıktan bir kaç ay sonra etrafında olup bitenleri, anne babasını, çevresindeki nesneleri tanımaya ve anlamaya çalışır. Tabi ki çevresinde olan biten olaylar, nesneler ve insanlar hakkında bilgisi olmadı için soruları tekrar tekrar sorabilirler. Ay’ın ismi neden Ay? Ben nasıl dünyaya geldim? Bina nasıl yapılıyor? Neden okula gidiyorum? Siz ayrılmayacaksınız dimi? gibi birbirinden farklı soruları gün içinde defalarca sorabilir.
Çocuklar dünyayı kendi bilişsel olanaklarıyla tanımaya çalışırken burada onlara yardımcı olacak kişiler anne babaları veya ona bakan diğer kişilerdir. Çocuklar yaşları ilerledikçe daha çok soru sorabilirler. Sorudan soruya geçerken bile bambaşka konularda gidip gelebilirler. Anne babaların; çocuklarının sürekli soru sorması, sadece kendisiyle ilgilenilmesini isteyen tavırla yaklaşması bazen anne babaları yorabilir. Bazı sorulara anne babalarda cevap vermekte zorlanabilir. Burada önemli olan çocuğun sorduğu soruları önemli olup olmadığını sorgulamamaktır. Çünkü çocuklarınızın her zaman çok mantıklı ve bir yetişkin gibi sorular sormasını beklemek doğru değildir. Çocuklar her şeyi öğrenmeye çalıştıkları için en çok neden, niye, ne zaman, niçin, nasıl gibi soru başlıklarını kullanırlar. Bu yüzden çocuklarınızın sorduğu sorulardan dolayı çocuğunuzu ayıplamadan, dışlamadan, aşağılamadan; sabırla çocuğunuzu dinleyerek onun yaşına uygun kısa ve net cümlelerle cevap vermeniz önemlidir.
Çocuğunuzun sorduğu sorulara cevap verirken çocuğunuzun yaşını ve gelişim seviyesini göz önünde bulundurarak cevaplar vermek önemlidir. Özellikle sordukları sorular genellikle onlar için soyut kavramlar olmaktadır. Kendince anlam veremedikleri şeyleri sorabilir. Anne uzay ne demek gibi bir soruyu uzay boşluğunu anlatarak içinde olan yıldızları, gezegenleri sadece sözcüklerle anlatmak çocuğun daha fazla soru sormasına sebep olabilir. Ancak bir kağıda uzayla ilgili resimler çizerek, çocuğun sormuş olduğu soyut kavram somutlaşmasına yardımcı olacaktır.
Psikolog Ceren GÜMÜŞ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder