Beden Dili

Beden Dili

İletişimi bir düşüncenin, bir duygunun mimiklerle, el, kol ve baş hareketleri, konuşma ya da yazı yoluyla bilgi ve deneyimlerin paylaşılması olarak açıklayabiliriz. Amaç karşımızdaki kişi ya da kişilere mesaj verip mesaj almaktır.
Aslında iletişim konuşmak ve dinlemekten çok daha fazlasıdır ve üç temel yapıdan oluşur.
1.      Konuşulan kelimeler
2.      Kullanılan ses tonu, ses gücü ve temposu
3.      Beden dili, mimikler ve yüz ifadeleri
Bu yapıda kelimelerin gücü %7 iken, ses tonumuzun gücü % 38, beden dilimizin gücü ise % 55 tir.  Bu durumda iletişim kurarken önemli olan kullanılan sözcüklerden çok ses tonumuz, tempomuz ve beden dilimizdir. Yani diyebiliriz ki; davranışlarımız söylemediklerimizi anlatır. Yüz ifademiz, beden duruşumuzla karşımızdaki kişiye daha çok bilgi aktarırız. Bu tür davranışlar çoğunlukla bizim kontrolümüz dışındadır, yaşamakta olduğumuz duyguların ifadesidir. İnsanlar ağladığında, öfkelendiğinde, üzüldüğünde, güldüğünde veya kaşlarını çattığında onların hangi duyguyu hissettiklerini anlarız.
NLP iletişim modeline göre karşımızdakinin göz hareketlerine bakarak onun iletişim modelini anlayabiliriz. Örneğin; gözler sol yukarı bakıyorsa geçmişte yaşanan görsel bir anıyı hatırlıyordur, sağ yukarı bakıyorsa söylediğimiz konuyla ilgili görsel bir şeyi tasarlıyordur. Gözler sol yana doğruysa işitsel bir anıyı hatırladığını, sağ yana doğruysa işitsel bir tasarlama yaptığını gösterir. Yine gözler sol aşağı doğru bakıyorsa geçmişle ilgili dokunsal, duygusal bir hatırayı düşünüyor, sağ aşağı bakıyorsa duygusal olarak kendi kendisiyle içsel iletişim kuruyordur.
Yalan söyleyenler de bazı benzer hareketleri yaparlar örneğin; burnunu elleme ya da kaşıma, gözü elleme, kaşıma, elleri enseye, boyna götürme, göz temasından kaçınma, bedeni dik tutamama bu belirtilerden bazılarıdır.
Karşımızdaki kişi kollarını kavuşturarak bizi dinliyorsa iletişime kapalı olduğunu söyleyebiliriz. Ayak yönüne bakarak da karşımızdakinin ne istediğini anlayabiliriz örneğin; ayaklar kapıya doğruysa bir an önce gitmek istiyordur. Kulak memesini okşuyorsa endişe hissediyor ve rahatlama çalışıyordur.
Dudaklarını ısırıyorsa kendini ifade etmede tereddüt yaşıyor, karşısındakini kırmadan nasıl söyleyeceğini hesaplıyordur.
Sonuç olarak iletişimde beden hareketleri kelimelerden daha iyi konuşur.
Uzm. Psikolog Semra EVRİM

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.