Aşk Ne Kadar Sürüyor?

Aşk Ne Kadar Sürüyor?

Çoğu insan aşkı yaşamıştır, bir o kadarı da aşık olmayı hayal ediyordur. Çocukluğumuzda dinlediğimiz masallar, hikayeler genellikle “hayatlarının sonuna kadar mutlu yaşadılar” şeklinde biter ve biz sanırız ki aşık çiftler aşklarını bir ömür yaşarlar. Uzmanlar aşkın süresi hakkında bir karara varmışlar. Aşk sarhoşluğu sadece 2.5 yıl sürüyor….
Aşk nedir? Aşık olunca vücutta ne gibi değişiklikler meydana geliyor? Ne kadar sürüyor bu durum? Bu konuda yapılmış pek çok çalışma var. Geçenlerde verilen bir konferansta da bu konu ele alınmış. Uzmanlar aşkı “geçici bir delilik, akıl tutulması” olarak tanımlıyor. Aşk görsel bir şeyle, bir fotoğrafın beyne iletilmesi ve ardından kalp çarpıntısı ile başlıyor. Tüm bunlar yani aşık olma 1.5 saniye sürüyor. Daha sonra da beyinde 12 merkez aynı anda çalışıyor. Akıl tamamen devre dışı kalıyor, vücutta meydana gelen hormonsal değişiklikler mutluluk ve aşk sarhoşluğu halini yaşatıyor.
Bu mutluluk duygusu kabaca 2.5 yıl sürüyor. Hormonlar normale dönünce kişi deyim yerindeyse uyanıyor. Eğer beynin normal çalıştığı zamanda da o kişiyle mutlu bir beraberlik sürülüyorsa ne ala, aksi takdirde aynı sarhoşluğu tekrar yaşamak isteyen kişi yeni aşk arayışına geçiyor.
Kısaca aşk geçici bir takıntı ve tutulma hali.
Uzm. Psikolog Semra Evrim
(Hürriyet Gazetesi)

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.