Başarı Nedir?

Başarı Nedir?

TDK sözlüğünde başarı: “Kişinin yetenek ve yetişmeye bağlı olarak gösterdiği ansal ya da eylemsel etkinliklerinin olumlu ürünü, bir işi istenilen biçimde bitirmek, elde etmek, istediğini bulmak.” olarak açıklanmaktadır.
Başarının anlamı kişiden kişiye bireyin yaşına, bulunduğu çevreye, kişilik özelliklerine ve daha birçok nedene bağlı olarak farklılaşmaktadır.
Örneğin;Bir genç için üniversiteye giriş sınavını kazanmak veya istediği gibi bir işe sahip olmak başarı olarak kabul edilirken, bir futbolcu için gol atmak başarı kabul edilebilir. Bir ev hanımı için güzel yemekler yapmak, sağlıklı çocuklar yetiştirmek başarı iken, bir iş adamı istediği ihaleyi alınca kendisini başarılı hissedebilir. Bir öğrenci iyi notlar aldığında başarılı olduğunu düşünür, bir doktor hastasını iyileştirdiğinde….. Sanatçılar eserleri beğenildiğinde…. Bazı kişiler için başarı para kazanmak, lüks otomobillere binmek, lüks evlerde yaşamak olabilir.
Çocuklarının başarılı olmasını isteyen ebeveynler, bazen çocuğun başarısını dar bir kalıba sokmaya çalışabilirler. Okul derslerindeki başarıyı ön plana alabilir,  çocuğun diğer alanlardaki  (örneğin sanat, spor gibi alanlardaki başarılarını yok sayabilir veya önemli bulmazlar.  Bu durum çocuklar üzerinde baskı oluşturabilir, ailelerini mutlu edebilmek, sevgilerini kazanabilmek için okul başarısı göstermek gerekliliğine inanabilir, bu inancı “başkaları tarafından sevilmek için başarılı olmalıyım” olarak genelleştirebilirler. Böylece sürekli başarı peşinde koşan, başarılarıyla övünen bireyler haline gelebilirler.
Başarılı olma hırsı sorumlulukların yerine getirilmesini engelleyebilmekte ve evliliklerde sorunlara neden olabilir. Yine eşlerden ikisi de çalışıyorsa, özellikle erkek kadının daha başarılı olduğunu düşünüyorsa kıskançlık hissedip, bunu farklı yollarla ifade etmeye çalışabilir. Örneğin eşinin başarılarını küçümseyebilir, huzursuz davranışlar sergileyebilir, eşini aşağılayabilir….
Bazı kişiler başarısızlıklarının sebebini dışarıda bir yerlerde, başkalarında ararlar. Örneğin; İstediği zammı alamamışsa sebebi patronudur, sınavda başarısız olmuşsa sebebi hocanın kendisine takmış olmasıdır, istediği işe girememişse şanssızdır ya da torpili yoktur…
Başarının tanımı, başarılı olma arzusuyla hayatımızdaki güzellikleri bir yana bırakmak, sevdiklerimizi ihmal etmek olmamalıdır. Hedefimizi oluşturup, zamanımızı iyi yönetebilirsek başladığımız işi başarıyla bitirebiliriz.
Başarılı olabilmek, hedeflerimize ulaşabilmek için gerekli motivasyonumuz olmalı, o işi yapmak istemeliyiz ve yapabilecek gerekli donanıma, bilgiye sahip olmalıyız. Hedeflediğimiz noktaya ulaşana kadar gereken gücü, performansı gösterebilmeliyiz. Zaman zaman kendimizi değerlendirmeli, test etmeli hedefimize ulaşabilmek için yaptığımız yanlışları düzeltebilmeli ve tekrar çalışmaya devam etmeliyiz.
Pek çok insana göre başarı huzurlu, mutlu, sevgi dolu bir yaşam sürmektir.
Gerçekleştirmek istedikleri hedefi kararlaştırıp, hedeflerine ulaşma sürecinde ailesine ve sevdiklerine gereken değeri verebilmek, neşe ve coşkudan ödün vermemektir.   
Asıl soru benim için başarı nedir olmalı? Sizin için başarı nedir?
Uzm. Psikolog Semra Evrim

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.