Bahar Depresyonu Bizi Teğet Geçsin

Bahar Depresyonu Bizi Teğet Geçsin

Halsizlik,yorgunluk,uyku problemleri,iştahsızlık,unutkanlık,tükenmişlik gibi hislerin yoğun yaşandığı ‘Bahar Depresyonu’ hiç de adına yakışmayan bir rahatsızlık.Bahar demek yeşillenmek demek,insanın tazelendiği,kışın ağır havasından sonra kendini doğaya bıraktığı,güneşin enerjisinden faydalandığı,sosyalleştiği bir dönemken neden ‘Bahar Depresyonu’ denen bir şey var öncelikle ondan söz etmek gerekir.
Güneş ışıklarının artmasıyla kişilerde (özellikle bipolar rahatsızlıksa)kişiler bir anda kendilerini umutsuz,karamsar hissetmeye başlayıp yataktan bile çıkamayacak kadar yorgun hissetmeye başlayabiliyorlar.Bu kişilerde ‘melatonin’ hormonu gün ışığının artması ile farklılık gösterir ve bu da güncel yaşamla alakalı bir problemden kaynaklanan depresyondan farklı bir duruma yol açar. Mevsimsel değişiklikler özellikle daha önce depresyon geçirmiş kişilerde kolay yaşanmaktadır. Aslına bakacak olursak kışın hayat daha düzenlidir, hava şartlarından dolayı insanlar iş, ev, okul arasındaki rutin bir döngüde hayatlarına devam etmektedirler. Beslenme biçimleri,uyku saatleri,havanın aydınlanma vakti bir anda değişince kişide bir düzen bozukluğu meydana gelir.
Bir diğer sebebi ise fiziksel bazı durumlar sonucu kişiler depresyona giriyorlar. Demir eksikliği,B12 eksikliği ,tiroit bezlerinin fazla ya da az çalışması ya da diğer kronik rahatsızlıklar kişilerin duygu durumlarına etki edebiliyorlar.
Sosyal hayatını aktif bir şekilde yaşayan, insan ilişkilerinde atılgan,sıcakkanlı pozitif insanlar daha az depresyona maruz kalırken daha bireysel daha az paylaşımcı içine kapanık kişilerde depresyon görülme sıklığı daha fazladır.
Çoğunlukla kadınlarda görülen ‘Bahar Depresyonu’ nda uyku düzenini sağlamak önemlidir.Aynı şekilde beslenme düzeni ve egzersiz programı da kişileri olumlu yönde etkileyecektir.Kişiler gün ışığına maruz kalarak yürüyüş yapmalılar,uyku saatlerini ve yemek saatlerini yine düzenli bir şekilde programlamalıdırlar.
Bahar Depresyonunu yaşıyorsanız öncelikle bu durumun en az iki haftadır sürüyor olması gerekir. 2 hafta ve daha uzun bir süredir nedensiz ağlamalar, korkular, kaygılar, boşlukta hissetmeler,huzursuzluk hisleri,iştahta bozulma(artma ya da azalma),uyku problemleri(artma ya da azalma) yaşadığınızı fark ederseniz aksatmadan bir uzmana başvurup psikoterapi (gerekirse ilaç tedavisi) yardımı almalısınız.

Uzm.Psikolog Sinem ÖZER

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.