Bulimia Nerzova

Bulimia Nerzova

Yeme bozuklukları kümesinde yer alan aneroksiya nervozadan daha yaygın görülen bir bozukluktur.Aşırı derecede yeme atakları vardır,kapasitenin üstünde bir öğün tükettikten sonra yediklerini çıkarırlar ya da çeşitli laksatifler kullanarak yediklerini vücuttan çıkarmak isterler. Aneroksiya nervozaya göre bu kişilerin beden ağırlıkları daha normaldir.Ancak bazıları çok düşük ya da fazla kilolu olabilmektedirler.Aneroksiyadaki gibi kadınlarda erkeklerden daha sık görülür.
Günümüzde sosyal medyanın hayatımızın içine girmesiyle birlikte görsellik o kadar önplanda ki özellikle 'kadınlar' kendilerine olan saygılarını 'ince' olmak ya da olmamakla kıyaslar hale geldiler.Kültürel etkiler bir baskı haline geldi ve kadınlar hayattaki bir çok olumsuzluğu ve zorluğu bedenlerini kontrol ederek çözebileceklerini sanmaya başladılar.
Genetik faktörler bu hastalıkta önemli bir rol oynamaktadır.Ancak özellikle genç kızlığa adım atılan ilk çağlarda kişiler bir kimlik arayışındayken bu bozukluğun ortaya çıkması daha kolay bir hal almaktadır.Eleştirel anne babaya sahip kişiler,bireyselleşememiş , kendini ifade etmede zorluk yaşayan kişilerde ortaya çıkan bir bozukluktur. Dinamik açıdan bakıldığı zaman bu kişilerin annelerinin eleştirel tavırlarına dikkat çeker, kızlar anneleri ile iletişim güçlüğü içerisindedirler. Bulimikler bilinçaltında kadın olmaktan korkan bunu reddeden bir zemine sahiptirler.Yani kadın kimliğini içselleştirme,özümsemede zorluk yaşayan kişilerdir.
 Yaptığı bu aşırı derecede yeme ve daha sonra çıkarma hareketinin altında hep bir kilo alma korkusu yatmaktadır. Yemek yeme krizi geldiği anda kişi kontrolden çıktığı hissine kapılır ve daha sonra yaklaşık 2 saatlik zaman diliminde normal insanların yediğinden 4-5 kat daha fazla yemek yer ve ardından kusarlar.Bazı bulimikler aşırı egzersiz yaparak kilolarına hükmeteye çalışırken bazıları aşırı derecede hareket halinde olup kontrol hissini yaşarlar.Alkol ve madde bağımlığı ayrıca alışveriş bağımlılığına da bu rahatsızlıkta sık sık rastlanmaktadır.
Sürekli olarak kusmak kişinin yemek borusunda tahrişe neden olabileceği gibi aşırı derecede yemek yeme atakları da kişide kalp problemlerine yol açabilmektedir.Ayrıca diş yapısında da hasar oluşturabileceği gibi sürekli müsil kullanımına bağlı bağırsak ve mide problemlerine de yol açabilmektedir. Diğer insanlardan yeme ataklarını ve kusmalarını saklarlar. Yiyeceklere karşı aşırı derecede ilgi duyarlar. Vücut görünümlerine karşı sürekli eleştireldirler, kendi görünümleri ile barışmakta zorlanırlar. Genellikle benlik duygusu ve öz saygısı gelişmemiş kişilerde görülür. Kişiler mutsuz ve depresif duygu duruma sahiptirler, memnun olmaları zor olan bireylerdir.
 Bu bozukluğun tedavisinde kişinin ailesinin rolü oldukça büyüktür. Kişinin bu sorunun ciddiyetinin farkına varması gerekir çünkü bulimia nevroza kişinin fiziksel sağlığına da ciddi derecede hasarlar verebilecek bir psikolojik rahatsızlıktır. Psikoterapi gerekirse ilaç tedavisi geciktirilmeden başlatılmalıdır.Psikoterapide sosyokültürel etkenler göz önünde bulundurulmalıdır.Aksi takdire kişi bunu hayat tarzı olarak benimser ve olumsuz yönde ilerlese bile duruma adapte olmaya çalışıp sağlığından hatta hayatından bile olabilmektedirler.
Uzm.Psk.Sinem ÖZER

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.