Okul Öncesi Dönemin Çocuklar İçin Önemi Nedir?

Okul Öncesi Dönemin Çocuklar İçin Önemi Nedir?

Okul öncesi eğitim; çocukların bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yönden gelişimlerini destekleyen ve çocukları ilköğretim sürecine hazırlayan bir dönemdir. Çocuklar doğduklarından itibaren hızlı bir gelişim sürecine girerler. Zihinsel yapıları kendi gelişim seviyelerine uygun birçok bilgiyi alabilecek ve işleyebilecek düzeydedir. Dolayısıyla çocuğun ilkokul yaşını beklemeden okul öncesi dönemde gelişimlerini desteklemek çok önemlidir.
Okul öncesi dönem çocuğun gelişiminin hızlı olduğu ve öğrendiği bilgilerin kalıcı etkiler oluşturduğu bir dönemdir. Eğitim öğretim sisteminin gelişmesi okul öncesi döneme verilen değerin ve öneminde artmasına olanak sağlamıştır. Ülkemizde önceki yıllara oranla okul öncesi eğitim veren kurumların sayısı giderek artmıştır. Aynı zamanda okul öncesi dönemin eğitim içerikleri de (kurumlar arasında farklılıklar olsa bile) geliştirilmiştir. Çocuklar okul öncesi dönemde yeni bilgileri kazanmalarının yanı sıra öğrendiği eski bilgilerde pekiştirilmektedir. Yapılan etkinliklerde çocukların deney, gözlem, analiz ve sentez becerileri geliştirilmektedir. Aynı zamanda yaş gruplarına göre yapılan faaliyetlerde ince ve kaba motorların kullanımı ve geliştirilmesi, dil becerilerinin geliştirilmesi, duygusal becerilerin arttırılması çocukların gelişimlerinin daha doğru ve düzenli bir şekilde olmasına yardımcı olmaktadır.
Bebekler aslında doğdukları andan itibaren öğrenmeleri ve gelişim süreci başlar. Özellikle 7 yaşına kadar hızlı bir şekilde gelişimleri devam eder. Boyları uzar, kilo durumu değişir. Doğuştan meraklıdır ve yaşı ilerledikçe daha çok soru sorabilirler. Daha çok bilgi edinmek isteyebilirler. Özellikle 3 – 6 yaş dönemi gelişim dönemine göre çocuğun daha girişken, meraklı ve bilgiye ihtiyaç duyduğu dönemdir. Tam da bu dönemde okul öncesi programlara dahil olması çocuğun gelişimini destekleyen aynı zamanda sosyalleşmesine yardımcı olacak bir süreç olabilir.
OKUL ÖNCESİ DÖNEMİN YAŞI VAR MIDIR?
Genel olarak okul öncesi dönemleri kayıtları ortalama 3 yaştan ilkokul dönemine kadar (4+4+4 eğitim sisteminde 66. Ayını dolduran çocuklar 1. Sınıfa başlayabilmektedir.) okul öncesi döneminde eğitim görebilirler.
ÇOCUKLARI OKUL ÖNCESİ DÖNEME HAZIRLAMA
Çocuğunuzun okul öncesi döneme hazır olmasının önemli önceliklerden biri ailesiyle özellikle annesiyle kurduğu bağlanmanın sağlıklı olmasıdır. Çocuğun anneden ve evden belli bir süre ayrı kalabilmesi ve buna istekli olması okul öncesi döneme ve aynı zamanda ilkokul dönemine daha kolay alışmasına yardımcı olur.
Okul öncesi dönem için önemli olan bir diğer unsur çocuğun özellikle tuvalet alışkanlığını kazanmış ve düzene oturmuş olması önemlidir. Genellikle yapılan bir yanlış aileler bu görevi okul öncesi dönemdeki öğretmenlerine devretmektedir.

AİLELER ÇOCUKLARINI OKUL ÖNCESİ DÖNEME NASIL HAZIRLAYABİLİR?
  • Öncelikle okul öncesi eğitim ne demek, kreş veya ana okul kavramlarını ne demek, bu yerlerde neler yapılır gibi konuları çocuğunuzla konuşmanız önemlidir. Ancak bunları konuşurken gelişim seviyesine uygun, kısa ve net cümlelerle ve pozitif yanlarını ön plana çıkararak konuşmak yardımcı olacaktır.
  • Çocuğunuz için uygun olduğunu düşündüğünüz kurumları çocuğunuzla birlikte gezmek, onunda fikrini almak çocuğun isteğini ve merakını arttırabilir.
  • Çocuklar uzun zaman alıştığı ve çok sevdiği anne ve ev ortamından uzaklaşmak istemeyebilir. Böyle durumlarda baskı yapmamadan; giderse neler kazanacağından ona bahsedebilirsiniz.
  • Çocuğunuzun anaokuluna başladığı ilk birkaç gün anne veya babayla birlikte gitmesi kendini güvende hissetmesine yardımcı olabilir.
  • Çocuğunuzu ne zaman okula bırakacağınızı ve ne zaman okuldan alacağınızı mutlaka onunla konuşun. Ancak çocuklar saat kavramını pek bilmeyecektir. Bu yüzden bu geliş gidiş saatlerini somutlaştırmak gerekir. ‘’Örneğin; ikindi yemeğini yedikten sonra seni alacağım’’ gibi konuşabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun alışmakta zorlandığını anlıyorsanız, sizi çok özlüyorsa, kendinize ait bir nesneyi ona verebilirsiniz. Onunda aynı şekilde size bir şey vermesini isteyebilirsiniz. ‘’Örneğin; bende seni gün içerisinde çok özlüyorum, biliyorum sende beni çok özlüyorsun. En sevdiğin ayıcığın hep yanımda olacak. Seni özlediğim her zaman bu ayıcığa bakacağım. Sende beni özlediğinde benim şalımı alabilirsin ve ona bakabilirsin’’ diyebilirsiniz.
  • Çocuğunuzu mümkün olduğunuz sürece aynı saatte almaya özen gösterin. Eğer planınızda bir değişiklik olursa bunu mutlaka o günün sabahında veya öncesinde çocuğunuza anlatın.
  • İlk zamanlarda çocuğunuz alışmakta zorlanabilir. Sizde çocuğunuzdan ayrılırken zorlanabilirsiniz. Ama bunun bir süreç olduğunu ve zamanla bu zor durumun aşılacağını unutmayın.
Psk. Ceren GÜMÜŞ

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.