Kadın Neden Maskülen Olur Erkeğin Maskülen Kadına Bakış Açısı Nasıldır
Maskülen kadın toplumda iki şekilde tanımlanabilir. Öncelikle erkeksi davranışları olan, çok feminen hissetmeyen ve davranmayan kadınlar maskülen kadın şeklinde tanımlanabilir. Bir de maskülen moda dediğimiz kadının daha erkeksi kıyafetler giymesi vardır.
Aslında maskülenlik bir bütündür, yani maskülen kadın hem erkeksi davranır, hareketleri, konuşmaları, yaşam tarzı daha farklıdır kadınların geneliyle karşılaştırıldığında. Genelde erkeklerin yaptığı şeylerden hoşlanır, erkek dünyasına girer, konuşma tarzı daha sert ve erkeksidir, oturuşundan bile farklılığı anlayabilirsiniz.
Daha erkeksi giyinir, pantolon, gömlek, ceket. Fazla ya da hiç makyaj yapmaz, güzelleşmek, bakım vb konular çok da ilgi alanında değildir.
Maskülen kadın feminen kadına göre daha güçlüdür, ya da daha güçlü görünür, işlerini kendi halleder, evindeki tamir işlerini kendi yapmaya çalışır, motora biner, erkek arkadaşlarıyla ortama gayet güzel uyum sağlayabilir, maç seyreder, masa oyunları oynar, hatta argo bile konuşabilir. Karşı cinsle ilişkilerinde de genelde baskın dominant taraf kendisidir, idarecidir, yöneticidir, ilişkiye yön verendir genellikle.
Peki maskülen kadına erkekler nasıl yaklaşırlar. Öncelikle erkeklerin genelinde aşk sevgi ilişkisinde maskülen kadının çok da tercih edilmediğini söyleyebilirim. Erkekler genelde daha rahat hakimiyet kurabileceği, ilişkiyi yönlendirebileceği kadar narin, bakımlı, zarif, feminen giyinen ve feminen davranan kadınlardan etkileniyorlar. Maskülen kadın ise kendi tabirleriyle ancak kanka olunabilecek, kahvede oyun oynanabilinecek, iyi arkadaş olunmaktan öteye geçemeyecek bir kavram.
Peki bir kadın neden maskülen hisseder ve davranır?
Öncelikle bunun psikolojik boyutuna bir göz atalım, ülkemizde erkek çocuk isteğiyle beklenen fakat kız olduğu için ailede hayal kırıklığı yaratan çocuk sayısı oldukça fazla maalesef. Hatta bu ailelerin çoğu erkek çocuğa göre hazırlıklarını da çoktan yapmış oluyorlar. Daha sonra kız çocuk olduğunda onu, erkek çocuk isteklerini tatmin edebilecek şekilde yetiştirmeye başlıyorlar. Saçları erkek gibi taranıyor, oyuncakları, odası, giysileri erkek çocuğa hazırlanmış şekilde devam ediyor, baba maçlara götürüyor, onunla futbol oynuyor vs vs.
Böylece çocuk kişiliğini ve cinsel kimliğini kazanması gereken dönemde erkek gibi davranmayı öğreniyor ve bu kimlik zaman içinde çevre, arkadaş, okul vb faktörlerle değişikliğe uğrasa da tamamen feminen bir yapıya dönüşmüyor.
Bu durum çocuklukta çok fazla etkilemese de ergenlik ve yetişkinlikte ciddi psikolojik sorunlara neden olabilir. Kadın kimliğinde ve görünüşünde fakat erkek gibi davranmayı öğrenmiş bir çocuk ergenlikte özellikle karşı cinse karşı bir şeyler hissetmeye başladığında, öncelikle karşı cinsten çok fazla yaklaşım görmeyecektir. Kendi cinsinden olup, kendi cinsinin normal davranışlarını, giyimlerini, aşk ilişkilerini gözlemledikçe, kıskançlık, dışlanmışlık, farklı olma gibi hisler yaşayacaktır. Bunun sonucunda da ya kendi ya da çevresinden birinin desteğiyle değişim yaşamaya çalışacak ve bu değişimi sağlıklı tamamlayamazsa arada kalıp iki tarafta da kendine yeterince yer bulamayacaktır.
Diğer bir durum da kadınlarda erkeklik hormonunun normalden fazla salgılanmasıdır. Erkeklik hormonu erkeklerde olduğu kadar kadınlarda da bulunur ve bu hormonun çeşitli nedenlerden dolayı olması gerekenden fazla üretilmesi kadında daha erkeksi bir takım davranışlara, kıllanmaya, bel kalınlaşması vb durumlara neden olur. Bu hormonsal bir bozukluktur ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Yüzde yüz ispatlanmasa da erkeklik hormonu fazla salgılanan kadınlarda erkeksi davranışların yanında eşcinsel eğilimlerde görüldüğü saptanmıştır. Bazı Lezbiyen ilişkilerde bir taraf feminen ise diğer taraf maskülendir ve ilişki sanki kadın erkek ilişkisi görünümünde devam ettirilir.
Erkeklik hormonu fazla salgılanan kadınlarda kıllanma vb durumlar feminen görünüme aykırıdır ve rahatsızlık yaratabilir. Beğenilmeyeceğini düşünen kadında yetersizlik, beğenilmeme, aşağılık kompleksi gibi duygular ortaya çıkar ve bu da kadının ruh sağlığı üzerinde olumsuz etki yapar. Bu nedenle acilen tedavi edilmeli, semptomları lazer epilasyon vb şekillerde azaltılmaya çalışılmalıdır.
Diğer bir durum da kadının geçmişte yaşadığı çeşitli olumsuz durumlar, travmalar, aile problemleri ve ilişki hayal kırıklıkları yüzünden maskülen bir maske takmasıdır. Karşı cinse karşı güvensiz, tek başına aykta durmak ve güçlü olmak zorunda hisseden, hayal kırıklığının tekrarından korkan kadın maskülen maskeyi takarak kendini yaşayacağı bir çok zorluktan uzak tutmaya çalışabilir.
Kadının maskülen görünmesinin bir diğer nedeni de daha fazla dikkat çekebilme arzusudur. Eğer kadın yetişkinliğe kadar dikkat çekmeyen ya da çekmediğini düşünen, çekingen, rahat arkadaşlık kuramayan ya da karşı cinsin ilgisini çekmediğini düşünen biriyse maskülenlik toplumda ilgi çeken farklı bir kavram olduğu için, maskülen davranarak ihtiyacı olan, arzu ettiği ilgiyi alabilmek için uğraşabilir.
Uzm. Klinik Psikolog Pelin özaydın
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder