Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu

‘’Çocuğum sürekli hareket halinde. Devamlı kıpır kıpır 5 dakika bile sakin şekilde oturamıyor. Dikkati en ufak şeylere dağılıyor. Dikkatini devam ettirtemiyor. Derslerinde başarısız. Öğretmenleri dinlemediğini düşünüyor. Ödev yapmak, oyun oynamak onun için sanki bir işkence.  Çok sabırsız. İstediği hemen olsun istiyor asla bekleyemiyor.  Dağınık, eşyalarını hep ben topluyorum. Okulda veya misafirlikte eşyalarını unutuyor. ‘’
Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu genellikle çocuğun aşırı hareketli olması, bununla birlikte dikkatini odaklamakta (özellikle zihinsel faaliyetlerde) güçlü çekmesi veya sık sık dikkatinin dağılması ile belirgin gelişimsel bir problemdir. Bu belirtilere ek olarak bazı çocuklarda dürtüsellik (fevrilik) belirtileri de mevcuttur. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu bireylerde farklı şekilde görülebilir. Bazı kişiler aşırı hareketli olmayıp dikkat eksikliği daha fazla görülebilirken bazı kişilerde aşırı hareketli olup dikkat konusunda daha başarılı olabilirler.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunun Tipleri Nelerdir ?
1.         Birleşik Tip: En sık karşılaştığımız tiptir. Çocukta hem dikkat eksikliği hem de aşırı hareketlilik ve dürtüsellik belirtileri bir arada görülür.
2.         Dikkat Eksikliğinin Önde Olduğu Tip: Bu çocuklar konsantre olma, dikkatlerini sürdürme gibi konularda ciddi sıkıntılar yaşarlar. Hareketliliği diğer tiplere göre normaldir.
3.         Aşırı Hareketli Ve Dürtüsellik Belirtileri Önde Olan Tip : Bu çocuklar hem aşırı hareketli hem de tezcanlı diye ifade edebileceğimiz davranışlar sergilerler.

Dikkat Eksikliği Ve Hiperaktivite Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?
  • Çoğu zaman dikkatlerini ayrıntılara verememe ve dikkatsizce hatalar yapması. Özellikle sınavlarda küçük detayları kaçırma ve bundan dolayı birçok soruda hata yapma
  • Çoğu zaman verilen komutları tam algılayamama, unutma veya eksik hatırlama. Çocuklar bu durumdan dolayı ödevlerini yanlış, eksik veya hiç yapmamış olabilirler.
  • Çoğu zaman plan yapmakta zorluk çekebilirler. Bu yüzden geç kalma, dağınık olma gibi durumlarla karşılaşabilirler.
  • Çoğu zaman ders dinlemek, ödev yapmak gibi zihinsel faaliyet gerektiren işlerden kaçınırlar.
  • Dikkati dış uyaranlara karşı çabucak dağılabilir.
  • Oturmasını ve sakin şekilde durmasını beklediğimiz zamanlarda dahil kıpır kıpırdır.
  • Devamlı koşmak, tırmanmak gibi istekleri olabilir.
  • Bir yerde sıra beklemek, söz hakkının kendisine gelmesini beklemek, birinin telefonla konuşmasını beklemek gibi durumlar bu çocukları oldukça zorlamaktadır.
  • Söz bölebilir, araya girebilirler.
  • Çoğu zaman çok konuşurlar.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun kesin ve tek bir sebebi olmamakla birlikte en büyük etkenlerden biri genetik faktörlerdir. Özellikle aile bireylerinin birinde ya da daha fazlasında dikkat eksikliği, aşırı hareketlilik veya dürtüsellik varsa çocuklarda görülme olasılığı ve sıklığı artmaktadır. Diğer sebepler; aile yaşantısı, sosyo ekonomik düzeyler, öğrenme yaşantısı olarak görülebilir.
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğunu Yaşam Boyu Devam Eder Mi?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite mutlaka tedavi edilmesi geren bir gelişimsel problemdir. Belirtiler ergenlik ve yetişkinlik hayatı boyunca devam edebilir. Ancak yaş ilerledikçe belirtilerde azalmalar görülmektedir. Erken yaşta önleminin alınmaya başlanması, düzenli şekilde tedaviye devam etmek dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğunun belirtilerini azaltırken, hem çocuğun hem de ailenin rahat bir nefes almasını sağlar.
Tedavisi nedir?
Dikkat eksikliği ve hiperaktivite tedavisinde ilaç kullanımı olmak üzere birçok tedavi şekli vardır. En önemlisi bireyin hareketliliğini azaltarak dikkatini arttırma çalıştırmaları yapılmasıdır.
Psk. Ceren GÜMÜŞ

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.