Çocukluk Dönemi Korkular

Çocukluk Dönemi Korkular

Korku, yaşamı veya güvenliği tehdit eden bir tehlike algısı durumunda ortaya çıkan duygusal bir tepkidir. Korku ve kaygı çocuklarda sıkça görülebilir. Özellikle okul öncesi dönemindeki 4-6 yaş ve 7-10 yaşlarda korkularda artış olabilir. Bu korkuların sebeplerinden biri çocuklar yetişkinler gibi olayları çok boyutlu düşünemezler. Aynı zaman da çocuk için dünya keşfedilmemiş uyaranlarla doludur. Çocuk çevresini tanıdıkça, zihinsel ve bedensel kapasitesi geliştikçe böylece ona korku veren şeylerle baş edebilir.
ÇOCUKLARIN SIKLIKLA YAŞADIĞI KORKULAR NELERDİR?
  • Bebeklik döneminde; bebekler her türlü yüksek sesten, yoğun ışıktan, bebeğe karşı abartılı yaklaşımlardan korkabilirler.
  • Okul öncesi dönem dediğimiz 3-6 yaş döneminde cadılardan, canavarlardan, hayali kahramanlardan korkma görülür. Yalnız kalmaktan, karanlıktan sıklıkla korkabilirler.
  • İlkokul döneminde ise sıklıkla gördüğümüz okul korkusu yaşayabilirler.  
  • Her yaş çocukta görebileceğimiz tv veya bilgisayarda şiddet içerikli görüntülere sıkça maruz kalan çocukların korkuları artığı kadar agresif davranışları da artabilir. Çocukların mümkün olduğu kadar şiddet ve korku içerikli görüntülerden uzak kalmalarını öneririz.
EBEVEYNLER NELER YAPMALI?
  • Çocuklar korktuğu durumlarda, yerlerden ve olaylardan kaçınmaya çalışırlar. Çocukların korkularıyla ilgili ailelerin yapacakları en güzel yöntem çocukların korkularını anlatmaları için onları desteklemelidir. Anlattığı korkuları yargılamadan, eleştirmeden dinlemek çok önemlidir. Çocukların nelerden korktuklarını anlamadan onlarla baş etmek mümkün değildir.
  • Çocukların mümkün olduğu kadar şiddet ve korku içerikli görüntülerden uzak kalmalarını öneririz.
  • Çocuklarla kurduğumuz iletişimde çok dikkatli olunmalıdır. ‘’Yaramazlık yaparsan seni polise veririm, öcüler var, kötü adamlar seni alırlar gibi söylemler çocukları daha da korkutmaktadır’’.
NE ZAMAN YARDIM ALINMALIDIR?
Çocuğun yaşadığı korku günlük yaşamını, etkinliklerini, performansını olumsuz etkiliyorsa; çabalarınıza rağmen dikkatini korkusundan uzaklaştıramıyorsa bu konuda uzmandan yardım almalısınız.
Psikolog Ceren GÜMÜŞ

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.