Çocuklarda Yemek Yeme Problemleri

Çocuklarda Yemek Yeme Problemleri

Çocuklarla ebeveynler arasında yaşanan bir diğer sorun çocukların yemek yememesi, yemek seçmesi veya az yemesidir. Birçok anne baba; anne sütünden katı gıdalara geçtiklerinden itibaren yemek yeme sorunuyla karşı karşıya kalabilirler. Çocukluk dönemi yemek seçme, az yeme, belli yiyeceklere takılıp kalma veya aşırı yeme zaman içerisinde kendiliğinden geçebildiği gibi ergenliğe doğru aşırı zayıflık takıntısı veya aşırı yemek yeme gibi yeme bozukluklarına dönüşebilir. Bu nedenle yeme problemi için erken önlem alınmazsa çocukların şimdiki ve gelecekteki hayatlarını fiziksel, psikolojik ve sosyal olarak olumsuz yönde etkiler.
Bazı çocuklar vardır ki sadece patates kızartması, çikolata, makarna, pilav, köfte gibi yiyecekleri yemek ister. Anne veya bakım veren kişi farklı lezzetlere alıştırmaya çalışsa bile bunları reddedip sadece karbonhidrat ağırlıklı yemeyi ister. Özellikle okul öncesi dönemde çocuklarda görülen ısrarcı tavır yemek konusunda da etkilidir ve çocuk kendi hakimiyetini kurmaya çalışmaktadır. Burada anne baba çocukla inatlaşır, bağırır, birtakım cezalar verirse çocuk yememe davranışını göstermeye devam edecektir. Yapılması gereken; anne ve babanın endişeye kapılmadan sakin ve sabırlı olmasıdır. Sevdiği besinlerle sevmediği besinleri karıştırarak çocuğa verilmeye çalışılmalıdır. Sağlıklı beslenmek ne demek, tek düze beslendiğimiz zaman neler olur bunları şekillerle, görsellerle çocuğunuza anlatmaya çalabilirsiniz. Bu birçok ailenin yaptığı hatalardan biri çikolata, şeker gibi katkı maddesi içeren ve çocukların çok sevdiği besinleri ödül olarak sunmasıdır. Bu ürünler hem katkı maddesi içerdiği için sağlığa zararlıdır hem de çocuk bu ödülleri sevdiği için bunları kazanmak için elinden geleni yapacaktır.
Çocukların yemek yemeyi reddetmesi veya az yemesi kaygı ve strese bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çocuk kendi bağımsızlığını anne babaya kanıtlamak için onların sunduğu yemekleri yemek istemeyebilir. Çocuk yemek yemeği reddederek kendi seçimlerinin olduğunu göstermek isteyebilir. Okul stresi, anne ve baba ile ilgili problemler çocukta kaygı yaratabilir. Eğer ebeveynler çocuğa yeterince ilgi göstermiyorsa çocuk ilgi çekmek için yemek yemeği reddedebilir. Çocuğun gerçekten yemekle bir problemi var yoksa duygusal bir problemi mi var daha iyi gözlemlemek için farklı ortamlardaki yeme davranışları incelenmelidir.
Neler Yapılabilir?
Yemek saatleri çocuk için işkence olmaktan çıkarılmalıdır. Yemek yemesi için teşvik edici uygulamalar yapılabilir. Örneğin; bölmeli yemek tabakları ve şekilli yemek tabakları kullanabilirsiniz.
Yemek saatlerini, özellikle sabah, öğle, akşam olarak belirleyip, o saatleri rutin hale getirin. Herkesin aynı anda sofraya oturup kalmasına dikkat edin. Çocuğun yemek yemenin bir süresi olduğunu anlaması önemlidir.
Yemek saatleri arasında çocuklara abur cubur diye tabir ettiğimiz besinler vermeyin. Çoğunuz eğer doymadıysa ara öğün olarak meyve takviyesinde bulunabilirsiniz. Ancak buda çocuğunuzun iştahını engelleyecek kadar olmamalıdır.
Besinlerin neler olduğunu, her bir besinin neye yararlı olduğunu anlatan görseller hazırlayıp çocuklarınızın görebileceği bir yere asabilirsiniz.
Çocuğunuza yemekler konusunda alternatifler sunmaya çalışın. Örneğin; protein alması gereken yiyeceklerde de sadece et yerine alternatif olarak tavuk sunabilirsiniz.
Anne baba veya evde yaşayan diğer kişilerin çocuğun yeme davranışında rol model olması önemlidir. Özellikle yemek seçen veya az yiyen çocuğunuz varsa onun yanında istemiyorum, güzel değil, aç değilim gibi sözcükleri kullanmaktan mümkün olduğunca kaçınmaya çalışın.
Psikolog Ceren GÜMÜŞ

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.