Çocuklarda Erken Ergenlik

Çocuklarda Erken Ergenlik

Ergenlik dönemi normalde kız çocuklarında 8- 13 yaşlarında, erkek çocuklarında ise 9-14 yaşlarında başlamaktadır. Kız çocukları ergenlik dönemine girdiğinde; göğüslerinin büyümeye başlaması, kemik gelişimleri, boyun uzaması, kol altı ve genital bölgede kıllanma gibi değişiklikler belirmektedir. Erkek çocuklar ergenlik dönemine girdiğinde ise; sesin kalınlaşması, testislerinin gelişmeye başlaması, boyun uzaması, kemik yapısının gelişmesi, yüzünde, kollarında, bacaklarında ve genital bölgelerinde kıllanmanın başlaması, testosteronun oluşması gibi değişiklikler başlar.
Günümüzdeki yeni bir problem çocuklarımızın ‘’erken ergenliğe’’ girmesidir. Erken ergenlik yukarıda belirttiğim ergenlik yaşlarından önce çocukların ergenliğe girmesidir. Örneğin 8 yaşından önce bir kız çocuğunun genital bölgesinde kıllanmaların oluşması ya da göğüs uçlarının irileşmeye başlamasıdır. Aynı şekilde 9 yaşından önce bir erkek çocuğun sesinin kalınlaşması, boyunun uzaması bir erken ergenlik belirtisidir.
Erken ergenliğe sebep olan faktörleri ele alırsak; anne karnında yeterli gelişimini tamamlamadan doğan çocuklarda, ikiz eşlerinde, tüp bebeklerde erken ergenliğin görülme olasılığı daha fazladır. Bunların yanında çocuklarımızın yediği hormonlu gıdalar ve çevresel zararlı maddelerde etken rol oynamaktadır. Bu yüzden elimizden geldiğince çocuklarımıza organik gıdalar yedirmeliyiz ve en önemlisi hangi gıdaların mevsimi hangi aylarda ise o zamanlarda tüketilmelidir. Yani mevsiminde gıdaları tüketmeliyiz. Mümkün olduğunca çocuklarımızı ev yemeğine alıştırmalı, fast food tan uzak tutulmalıyız.
Çocuklarımızın oynadığı plastik eşyalar da erken ergenliğe sebep olan etkenler arasındadır. Biberon, plastik tabaklar, plastik oyuncaklar, plastik saklama kapları bu eşyalara örnektir. Bunlar çocukların temasından uzak tutulmalıdır. Ayrıca televizyon izlenirken çocuğun yaşına uygun programlar izlemesi gerekir. İnterneti kullanırken erişebileceği yasak sitelere engelleme getirilmesi gerekir.
Erken ergenliğin çocuklar üzerindeki psikolojik etkilerinden bahsetmek gerekirse; öncelikle erken ergenliğe giren ama tedavi görmeyen çocuklar yaşıtlarına göre daha iri ve yaş olarak daha büyük göründükleri için bu onlar için psikolojik travmaya sebep olabilir. Dolayısıyla derslere karşı ilgisi azalır bu nedenle genellikle okul başarıları düşük olur. Erken ergenliğe giren çocuklar streslidir, hırçındır. Stres erkek çocuklarda daha fazla görülür. Kız çocuklarda ise daha çok anksiyete oluşmasına sebep olur. Bunların yanında davranış bozukluğu, içe kapanıklık, kendisine güvensizlik ve kimlik çatışması yaşayabilirler.
Aileler çocuklarında ergenlik belirtilerinin erken başladığını fark ettiklerinde panik yapmamalı ve en yakın zamanda uzman bir hekime başvurmalıdır. Hekim kontrolü olmadan hiçbir şekilde ilaç kullanılmamalıdır.
Erken ergenliğin tedavisinde öncelikle beyin tümörü ya da yumurtalık tümörü var mı kontrol edilir, eğer var ise cerrahi müdahale yapılır. Kontrollerden sonra altında yatan başka bir etken yok ise; hormon tedavisine başlanır. Hormon tedavisinde ki amaç ergenliğin başlamasına neden olan hormonları ilaç ile baskılamaktır. Çocuğun gerçek ergenlik yaşı geldiğinde bu ilaçlar kesilerek asıl ergenliğin başlamasına izin verilir. Bu süreçte çocuğun yaşadığı problemler için kesinlikle bir psikolog tarafından destek alması gereklidir.
Psikolog Duygu YAKUPOĞLU

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.