Çocuğunuza Bakıcı Bulmak Sendroma Dönüşmesin

Çocuğunuza Bakıcı Bulmak Sendroma Dönüşmesin

Sevgili anne babalar; çocuk bakımı ve gelişimi konusunda yaşanılan problemlerden biri çalışan annelerin işe gerisiyle birlikte ortaya çıkan bakıcı (yardımcı) bulma durumudurDoğru bakıcıyı bulmak, geçmiş deneyimlerin de başarılı olması, çocuğunuzla güzel ve kaliteli vakit geçirmesi ve siz yokken onun güvenliğini sağlayabilmesi. Çocuğunuzun bakımını, sorumluluğunu günün büyük bir kısmında bir başkasına devredilmek zorunda kalındığında anne ve babalar ince eleyip sık dokuyorlar. Bir çocuğa sahip olmak için birçok sıkıntı çeken, dokuz ay boyunca karnında taşıyan, uykusuz gece ve gündüzlerini birbirine katan anneler bakıcı veya kreş zamanı yaklaştıkça kaygı düzeyleri artıyor.
Her yeni başlangıç gibi bakıcıyla birlikte bir yolculuğa başlamakta yeni bir başlangıç olmakta ve her yeni başlangıç gibi bakıcıyla birlikte geçirdiğiniz ilk günlerde sevgili anne babalar biraz kaygı yaşamaktadır. Özellikle son yıllarda sıkça duyulan bazı bakıcıların çocuklara karşı olumsuz yaklaşımları, bakıcı ile büyüyen çocukların ileriki yıllarda yaşayabileceği problemler gibi hazırlanan medyatik yayınlardan dolayı da anne babaların bakıcı ( yardımcı) bulma konusunda endişeleri artmaktadır.
Özellikle çalışan anneler işe geri dönmelerinin verdikleri suçluluk hissinden ve çalışma sürecinde çocuğunu gönül rahatlığıyla emanet edebilecek bir bakıcı bulabilme arayışından dolayı biraz sıkılabilirler. Çocuğunun temizliği, beslenmesi, sevgi ve güven ihtiyacının ne kadar karşılanacağı konusunda endişeleri olabilir. Aynı zamanda çocuğun bakımını geçici bir süre teslim edeceği kişinin kendi hayatı ve kişiliği konusunda da endişeleri olabilir.
Anneler bu süreçte bebeklerinin bir başka kişiye kendisinden daha çok bağlanmalarından dolayı endişe duyabilir. Acaba bakıcıya alışır mı, ben eve gelince beni istemezse, bakıcının gitmesinden rahatsız olursa gibi düşünceleri olabilir. İşte daha bakıcı gelmeden anne ve babaların bu düşünceleri bakıcı sürecini, alışma sürecini olumsuz yönde etkileyebilir.
ANNE BABALARA TAVSİYELER
  • Sevgili anneler özellikle anne çocuk arasındaki bağlanma için önemli olan yaş dönemi 0- 3 yaştır. Bu yaş grubunda çocuğunuzla kurduğunuz, duygusal, fiziksel, sosyal ilişkiler çocuğun kendini güvende ve değerli hissetmesi için önemlidir.
  • Aynı zamanda özellikle 0- 3 yaş döneminde çocuğunuzla kurduğunuz olumlu ilişkilerin sıklığı çocuğun yetişkinlik dönemi içinde çok önemlidir. Bu yüzden durumunuz uygunsa özellikle 0- 3 yaş döneminde çocuğunuzla uzun ayrılıklar yaşamamanızı tavsiye ederim.
  • Öncelikle sizin bakıcıdan (yardımcı bir kişiden) neler beklediğiniz önemlidir. Bu yüzden bakıcı sürecine hazırlanmak için beyaz bir kağıda aradığınız özellikleri yazabilirsiniz. Yaş konusu önemlidir. Özellikle çok genç veya yaşı ilerlemiş kişilerin dezavantajları olabilir.
  • Seçtiğiniz adaylarla ilgili deneme süreçleri yapabilirsiniz. Deneme sürecinde mutlaka yanında sizde olun. Bakıcıyla birlikte 1 hafta bir deneme süreci yaşayabilirsiniz. Bu süreç sizin ve çocuğunuzun bakıca daha kolay alışmasına yardımcı olacaktır. 
  •  Çok genç olan bireylerin tecrübeleri ve bu konuda aldıkları eğitimler az olabilir. Yaşı ilerlemiş bir bireyin de çocuğun hareketlerine uyum sağlaması zorlaşabilir veya tahammülü azalmış olabilir.
  • Çocuk bakımını mecbur olduğu için yani sadece maddi imkanlardan dolayı değil çocuklara karşı sevgi ve hoşgörüsü olan ve çocuklarla zaman geçirmek isteyen biriyle anlaşmanız önemlidir.
  • Çocuğun psikolojik ve fiziksel ihtiyaçlarını oldukça fark edebilen ve bunları geciktirmeden verebilen birisi sizin için daha yararlı olabilir.
  • Aniden parlama, fevrilik, dürtüsellik gibi tepkisel davranışlarının mümkün olduğu kadar az olması önemlidir.
  •  Aynı zamanda çocuğun her dediğini yapması, sizin çocuk üzerinde kurmaya çalıştığınız sistemi bozmaya çalışmasına sebep olabilir.
  • Sigara, alkol, gibi maddeleri kullanmaması çocuğunuz için daha faydalıdır.
  • Çocuk gelişimi konusunda kitaplar okuması, eğitimler alması da önemli bir unsurdur.
  • İşini severek yapan ve kolay kolay bu işi bırakmayacak bir bakıcı olması oldukça önemlidir. Sık bakıcı değiştirmek, çocuğun her gelen kişiye karşı uyum sağlayıp alışıp daha sonradan ayrılması çocuğu sarsabilir.
  • Psikolog Ceren GÜMÜŞ

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.