Çocuğuma Oyuncak Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Çocuğuma Oyuncak Alırken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Çocuklar için oyun herhangi bir baskı altında kalmadan kendi isteğiyle ile başlattığı ve devam ettirdiği etkinliklerin tümüdür. Oyuncaklar ise çocukların bu etkinlikleri başlatması ve sürdürmesi için kullandığı bir araçtır. Oyun bir çocuğun kendisini anlatması; çocuğun kendi yeteneklerini anlaması, dil, akıl, sosyal, duygusal ve motor becerilerini geliştirmede, önemli bir olay olarak tanımlanabilir.
EN İYİ OYUNCAK EN PAHALI OLAN MIDIR?
  • Günümüzde oyuncakların sayısı ve çeşitleri giderek artmaktadır.  Birbirinden renkli, şekilli, resimli, müzikli oyuncaklar mevcuttur. En iyi oyuncak öncelikle çocuğun yaşına uygun olan oyuncaktır. Her oyuncak her çocuğa hitap etmeyebilir. Çocuğun yaş gruplarına göre neler yapması gerektiği, hangi özellikleri kazanması gerektiğini anne, baba ve yakın çevrenin öğrenmesi çocuk için o kadar önemli olacaktır. 
  • En iyi oyuncak fazla deforme olmayan, çocuğun çeşitli şekillere sokarak tekrar tekrar oynayabileceği, merak edeceği ve keşfedebileceği oyuncaktırÇocuğa aldığınız oyuncak çocukta merak uyandırıyorsa, kaslarını çalıştırmasına yardımcı oluyorsa, eğlenirken öğretiyorsa bu oyuncak iyi bir oyuncaktır diyebiliriz.
  • Pahalı oyuncak en iyi oyuncaktır algısı zaman zaman doğru değildir. Aldığımız oyuncağın kaliteli olması ve çocuğa zarar vermeyecek boyutta ve şekilde olması önemlidir. Ama çocuklar evdeki mutfak eşyalarıyla bile (plastik kaplar, pet şişeler, su, kutu ) ailesinin yönlendirmesiyle güzel oyunlar kurabilirler.
ÇOCUĞUM ALDIĞIM OYUNCAKTAN HEMEN SIKILIYOR NE YAPMALIYIM?
  • Öncelikle bu noktada çocuğunuza aldığınız oyuncağın çocuğun yaş ve seviyesine uygun olup olmadığına bakmak gerekmektedir.
  • Diğer önemli bir nokta ailenin veya çocuğa bakan kişinin çocukla oyun kuruyor olması. Eve oyuncak aldığınızda çocuğunuz heyecanlanabilir. Bu çok doğal ve güzel bir durumdur. Ama bu oyuncağı sizinle birlikte oyun kurarak oynaması onu daha da heyecanlandıran ve mutlu eden bir durum olacaktır. Normalde kendi oyuncaklarıyla 15 20 dakika oynayabilen bir çocuk başkaları da oyuna dahil olduğunda bu süre en az 10 15 dakika uzadığını göreceksiniz.
  • Anne babanın çocuğun oyununa dahil olması çocuk ile ailenin iletişimini güçlendirecektir. Oyun ve oyuncaklar çocuk ve aile arasında bir köprü olmaktadır.
  • Çocuk için anne babanın ebeveyn rolünün dışında birde oyun arkadaşı rolü eklenmesi çocuk ile anne baba arasındaki bağı güçlendirir.
  • Yeni oyuncak almak tabi ki tüm çocukları mutlu eder ancak çocuğa defalarca yeni oyuncak almak çocuğun doyum duygusunu zayıflatabilir. Bir süre sonra alınan oyuncakla da mutlu olmayabilir. Önemli olan her seferinde yeni bir oyuncak almak değil elinde olan oyuncakların onun dikkatini çekmesini sağlamaktır. Oyun odasının düzenli şekilde dizilmesi canlı renkler kullanılması onun duyularını canlı tutacaktır.
ALDIĞIM OYUNCAK ÇOCUĞUM İÇİN NEKADAR GÜVENLİ?
  • Oyuncak seçiminde diğer önemli bir nokta oyuncağın sağlıklı ve güvenli olmasıdır. Örneğin; oyuncağın hassas bir yapısı olması, kırılma durumunda parçalara ayrılıyor olması, kırılmasa dahil oyuncağın keskin kenarları olması, oyuncakta göze çarpan kurdele, ip gibi parçalar risk oluşturabilir. Güvenli bir oyuncak kolay darbelerle kırılmayan, küçük ve sivri köşeleri olmayan, kullanışlı ve kolay temizlenebilen oyuncaklardır.
  • Çocuklar oyun oynarken oyuncaklara sık sık temas ederler. Bu yüzden alınan oyuncağın kullanılan malzemelerinin kimyasal içermemesi, çocuğun gelişimine ve sağlığına zarar vermeyen özelliklere sahip olması çok önemlidir. Aynı zamanda oyuncak alırken oyuncağın kutusunda oyuncağı tanımlayan yazıların olması, hitap ettiği yaşın belirtilmesi ve CE damgasının olması da önemlidir.
Psk. Ceren GÜMÜŞ

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.