Aile İçinde Kaliteli Zaman Geçirmenin 10 Farklı Yolu
Bir ev düşünün; anne mutfakta televizyonda en sevdiği dizisi başlamış büyük bir heyacanla dizisini izliyor. Baba salonda basket maçlarını takip ediyor. Büyük çocuk odasında yaklaşan sınavına hazırlanıyor. Küçük kız ise kendi odasında tek başına bilgisayar oyunu oynuyor. Okurken ‘’ne güzel herkes sessiz ve sakin bir şekilde kendi halinde diye ‘’düşünebilirsiniz. Evet haklı olabilirsiniz. Ancak bu ev içinde eksik olan bir şey var ki oda aile içinde yapılan paylaşımlar, yani aile içi iletişim. Ne üzücü ki, bu verdiğim örnekteki gibi hemen hemen her akşamı paylaşım kurmadan veya çok kısıtlı paylaşım kurarak günü sonlandıran ailelerin sayısı gittikçe artıyor. Özellikle teknolojinin hızla gelişmesi, evlerimize birden fazla televizyon, tablet, bilgisayar ve bilgisayar oyunlarının girmesiyle birlikte zaten gün içinde çok kısıtlı olan iletişimler, akşam tüm aile bireylerinin bir arada olduğu kısıtlı olmaya devam etmektedir. Evet teknolojinin gelişmesi birçok şeyi etkilemiştir. Ancak bunları sınırlayabilmek biraz olsun bizim elimize olan bir durumdur.
‘’Nerede o eski zamanlar’’ diye başlayan cümleleri özellikle büyüklerimizden sıklıkla duyar olduğumuz bu günlerde o eski günleri aratan en önemli nokta kurulan ilişkilerin içeriği ve ilişki kurmanın verdiği güven olmuştur. İster komşuluk ilişkileri, ister ev içerisinde anne babanın çocuklarla veya çiftlerin birbiriyle kurdukları ilişkilerin yapılarının gün be gün bozulmasının yarattığı etki geçmişe özlemdir.
Danışmanlık merkezimize başvuran çocuk ve ergenlerin problemlerinin ortak noktalarından biri ailelerin çocuklarına ve birbirlerine karşı yaklaşımları olmuştur. Özellikle telefon ve bilgisayara çok düşkün olan gençlerin temel problemlerinin aile içerisinde iletişimlerin eksikliği olabilmektedir. Genellikle ‘’çocuğum büyüdü ben onunla ne oynayabilirim ne yapabilirim’’ diye sorulan sorular karşısında verilecek yanıtlar ve öneriler o kadar çeşitli ki. Bu yazımda aile içinde anne baba ve çocukların birlikte yapabilecekleri 10 tane aktivite,faaliyete gelin birlikte bakalım.
- Aile bireylerinin birlikte tutacakları ortak bir günlük edinin. Bu günlük ortak olduğu için ulaşılması kolay bir yerde olması önemlidir. Bu günlüğe ne yazacağınız tamimiyle size kalmış. İster anne ister çocuklar ne zaman isterse bu günlüğe duygu ve düşüncelerini yazabilir. Genç bireyler bunu yapmak istemezlerse anne veya bana öncelik edip çocuklarında yazması için onları teşvik edebilirler.
- Varsa bahçenizde yoksa balkonunuzda oda yoksa evinizin bir köşesinde ortak bir isim vereceğiniz bir çiçek veya bir bitki yetiştirin. Tohumlarını veya çiçeği hep beraber seçin. Her gün ev içerisindeki bireyler küçük te olsa o çiçek veya bitki için bir şey yapın. Örneğin biri toprağını karıştırıp, diğeri kişi su verebilir. 3. Kişi o çiçek veya bitkiye güzel sözcükler söyleyebilir. Burada önemli nokta aile bireylerinin hepsinin bu bitkide katkısı olması ve ailenin ortak bir ürünü haline gelmesidir.
- Evin uygun bir yerine koyabileceğiniz orta boylu boş bir resim tuvali olsun. Bu tuvale her gün aile bireyleri küçük küçük dokunuşlarla çizim yapabilir. Her bir aile bireyi kendini veya seçtiği aile bireylerinden birini çizebilir. Bir hafta sonunda ortaya çıkan resmi isterlerse tablo haline getirip evin bir köşesine asabilirler.
- Haftanın bir akşamını film veya belgesel günü yapın. O akşam sadece bu aktiviteye zaman ayırın. Biten belgesel veya filim hakkında birbirinize o olayda geçen önemli yerler hakkında birbirinize sorular sorabilirsiniz.
- Ailecek yapmaktan zevk aldığınız ortak hobileri bir kâğıda yazın. Örneğin; yürüyüşe yapmak, yemek yemek, at binmek vs gibi. Çocuklarınızın hobi edinmelerini istiyorsanız sevgili anne babalar öncelikle onlara doğru rol model olmak önemlidir. Bu yüzden anne baba olarak sizin hobilerinizin olmadığını veya varsa da onları uzun zamandır yapmadığınızı fark ediyorsanız öncelikle siz kendi hayatlarınızda bunları gerçekleştirip çocuklarınızı dâhil edebilirsiniz.
- Bir gün veya bir akşam uygun bir zaman diliminde birlikte bisikletle geziler yapmaya çalışın. Burada araba demeyişimin önemli bir noktası vardır. Araba kapalı bir taşıt olduğu ve arabayı bir kişinin kullanmasından dolayı diğer kişiler pasif durumundadır. Bisiklet gibi faaliyetler hem açık havada yapılıyor olmasından hem de kasları çalıştırdığından dolayı çok yönlü bir yararı vardır.
- Çimlere uzanmış gökyüzünü seyretmeye daldığınız zamanlarda ailecek hayaller kurun. Kim nereye gitmek istiyor, kimler nerede tatil yapmak istiyor, kimler gelecekte ne olmak istiyor gibi hayaller kurup bunların verdiği mutlulukla zamanınızı geçirebilirsiniz.
- Bir akşamınızı espri günü yapın. Örneğin; her perşembe günü tüm bir aile bireyi bir fıkra, komik bir video veya espri bulup birbirlerine anlatabilir. Eğer espri, fıkra veya şaka bulamıyorsa kişi taklitte yapabilir.
- Bir akşamınızı mutlaka kitap okuma akşamı ilan edin. Eğer küçük çocuğunuz varsa ona siz kitap okuyabilirsiniz. Özellikle çocuklarınızın kitap okumasını istiyorsanız ona öncelikle doğru rol model olabilmek için ilk kitaplarını siz okuyabilirsiniz. Ardından okumaya başladıktan sonra onun size kitap okumasını isteyebilirsiniz. Yapacağınız 15 veya 30 dakikalık kitap okuma saati bittikten sonra aile bireyleri okudukları kitapları birbirlerine anlatabilir. Bunun bir ileri versiyonu ise ‘’ sen bu hikâyenin kahramanı olsaydın ne yapardın’’ diye sorarak hayal dünyalarını dışa vurmalarına yardımcı olabilirsiniz.
- Gün içerisinde yaşadığınız olaylarda hissettiğiniz duyguları ve yaşadıklarınızı paylaşabilirsiniz. Aile içi iletişimde duygular oldukça önemlidir. Çocuklar için bu etkinlik oldukça önemlidir çünkü çocuklar duygularını anlamakta ve adlandırmakta zorlanabilirler. Duyguları paylaşırken; duygularımızın neler olduğunu, onları nasıl doğru şekilde ifade edebileceğinizi de anlatabilirsiniz.
Psikolog Ceren GÜMÜŞ
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder