İleri Yetişkinlik Ve Yaşlılık Dönemi Depresyonu



İleri Yetişkinlik Ve Yaşlılık Dönemi Depresyonu

Yaşlanmak, herkesin yaşayacağı, geciktirmek için türlü yollara başvurduğu, ama bir şekilde  herkesin korkulu rüyasıdır. artık yaşamın sonuna yaklaşıyor olmak bazı kişilerde aşırı gerginlik sıkıntı ve depresyona varan sorunlar yaratabilir.
       Peki yaşlılık depresyonunun en önemli nedenleri nelerdir ve nasıl önlenebilir biraz bunun hakkında konuşalım.
         Öncelikle gençlik ve yetişkinlik döneminde hayata geçirilemeyen istek, arzu ve amaçlar yaşlılıkta yaşanan depresyon için önemli bir temel oluşturur. Bu nedenledir ki genç ve yetişkinlerde bilişsel davranışçı terapi sürecinde yarım kalan yapılamamış amaç ve hedefler hayata geçirilmeye teşvik edilir. Hatta verilen ödevler bunlar temel alınarak düzenlenir. Çünkü  şimdi ve  burdaki tedavinin yapılandırılması ve ilerki süreçlerde ve yaşlılıkta daha huzurlu bir yaşam sürülmesi için yarım kalmamış hedefler çok önemlidir.
          Bir aile ve çocuk sahibi olamamak, yaşlılık döneminde hayata kalıcı kendinden bir şey bırakamadan veda etmek anlamına geleceği için gerginliğe, huzursuzluğa, öfke ve depresyona sebep olabilir. Bu nedenle genç ve yetişkinlikte bir aile ve çocuk sahibi olmak, tercih edilmiyorsa koruyucu aile olmak, yada gönüllü olarak çocuklarla ilgili konularda çalışmak, bir hayvan sahibi olmak ilerde yaşlılıkta yaşanan anksiyete için çözüm olabilir.
          Diğer bir sorun da sağlık sorunlarıdır. Sağlık problemleri bir çok yaşlı bireyi yaşlılık dönemini güzel geçirebilmesinden alıkoyar. Ağrıyan dizler, kilo problemleri nedeniyle yavaşlayan vücut hareketleri, tansiyon, kalp vb rahatsızlıklar…..
Sağlık sorunlarını en aza indirgemenin yolu belirli bir yaşa gelmeden kilo probleminin halledilmesi, doğru ve sağlıklı beslenme,düzenli doktor kontrolleri, düzenli spor yapmak, faal kalmak gibi etkinliklerle gerçekleşebilir.
          Sonuç olarak yaşlılık dönemini spor yaparak, eve kapanmayarak, sürekli faaliyetlere katılarak, gezerek, hatta çalışarak hala verimli olabildiğini hissederek,  hareketli geçiren yaşlılarda huzursuzluk, anksiyete, depresyon ve öfke durumları çok daha az görülmektedir. Uzun yaşama sahip yaşlıların genel oranda bu özelliklere sahip olduğu görülmüştür.
Uzm. Klinik Psikolog Pelin ÖZAYDIN

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.