Huzurlu Bir Uyku İçin...

Huzurlu Bir Uyku İçin...

Pek çok insan geceleri rahat uykuya dalamamaktan, uykusuzluktan yakınmaktadır. Halbuki rahat, derin, sağlıklı uyku her insan için şarttır. Uykusuz gecelerin ertesinde kendimizi yorgun, gergin, sinirli kısaca berbat hissederiz. Günlük hayatın karmaşasından, koşuşturmasından, stresin kaslarımıza bindirdiği gerginlikten kurtulmak, zihnimizi bedenimizi sakinleştirmek için kendimize zaman ayırmakta zorlanıyoruz. Nefes egzersizleri hem gün içinde, hem de uykuya dalarken kullanabileceğimiz kısa sürede uygulayabileceğimiz son derece kolay ve faydalı yöntemdir.
Nasıl uygulanır?
Sakin sessiz bir yerde, uykuya dalacaksanız yatağınıza uzanın, güne başlayacaksanız rahat bir pozisyonda oturun. Burnunuzdan derin nefesler alıp, yine burnunuzdan verin. Nefesinizi yavaş yavaş almalısınız, içinize çektiğiniz havanın karnınızın alt bölgelerine kadar ulaştığını hissedin, karnınızın nefes alırken şişirin ve omurganıza yapışıyormuşçasına nefesinizi verin. İçinizden 8’e kadar sayarak yavaşça soluk alın, kısa bir an tutup yine içinizden 8’e kadar sayarak verin. Dikkatiniz tamamen soluğunuzda olsun. Aklınıza bazı düşünceler gelebilir. O düşünceleri fark edin ve geçip gitmelerine izin verin. Tekrar nefesinize odaklanın.
Uykuya dalmak için derin nefesler arasında birkaç kez normal nefes alın. Tüm bedeninizin gevşediğini hayal edin ya da sırayla tüm kaslarınızı önce kasıp sonra gevşetin, bedeninizin gevşemesine izin verin.
Sabahları  ya da gün içinde yaptığınız nefes egzersizleri sırasında aklınızdan, istekleriniz için olumlama cümleleri de geçirebilirsiniz.
Uzm. Psikolog Semra Evrim

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.