Feng Shui

Feng Shui

Evimiz sadece uyuduğumuz, yemek yediğimiz bir yer değil, günün sonunda döndüğümüzde, rahatlayabileceğimiz, sıkıntıları bir yana bırakıp kendimizi mutlu hissedeceğimiz, ailemizle ve sevdiklerimizle hoşça vakit geçireceğimiz mekanlardır. Acaba evimizde kendimizi daha sağlıklı, huzurlu, mutlu ve enerji dolu hissetmek için neler yapabiliriz? İşte bu sorunun cevabını neredeyse 5000 yıldır kullanılan eski bir Çin öğretisinde bulabiliriz. Feng Shui bir yerleşim yöntemidir ve rüzgar ve su anlamına gelir, doğadaki yaşam enerjisinin mekanlarda da harekete geçmesini sağlar. İnsanın varoluş özellikleriyle uyumlu yaşam alanları düzenleme yöntemi olduğuna, içinde yaşanılan ortamın daha mutlu, sağlıklı, bolluk bereket içinde olacağına inanılır. Kısacası içinde bulunduğumuz binanın şekli, mobilyaların düzeni, kullanılan aksesuarlar ve seçilen renkler feng shui’nin ilgi alanı içindedir.
Feng Shui’nin dengesini sağlayabilmek için öncelikle temel kavramlarını bilmek işe yarayacaktır.
Chi: Evrensel yaşam gücüdür, doğada kendiliğinden bulunur ve evrendeki her canlının bir parçası olduğuna inanılan enerjidir. Feng Shui yöntemiyle evimizde, işyerimizde chi enerjisini arttırabiliriz.
Yin – Yang: Yin, dişiyi, sakinliği, huzuru, geceyi ve negatifliği simgelerken, yang erkeği, aktifliği, gündüzü ve pozitifliği simgeler. Pastel ve soluk renkler, yuvarlak hatlı eşyalar, temasında kadın figürü bulunan tablolar ve biblolar yin’i temsil eder. Aydınlık, canlı renkler, köşeli eşyalar, temasında erkek figürü bulunan tablolar ve biblolar yang’ı temsil eder. Yin ve yang denge içinde, birlikte bütünü oluştururlar.
Beş element: Toprak, Ateş, Ağaç, Su ve Metal
Toprağı; toprakta yetişen yediğimiz her şey, topraktan yapılmış kaplar ve nesneler, sarı ve taba rengi simgelemektedir.
Ateşi simgeleyenler; Şömine, soba, mum, güneş ve alev resimleri, kırmızı renktir.
Ağacı ahşap eşyalar, parke, tüm bitkiler, çiçekler, ağaçlı manzara resimleri, yeşil renk temsil etmektedir.
Su; Aynalar, camlar, musluk, deniz-göl- nehir resimleri, mavi renk tarafından simgelenmektedir.
Metal ise her türlü metalik eşya, metal çerçeveler, gri ve beyaz renklerle temsil edilir.
Bagua: yönleri ve yönlerin anlamlarını belirleyen sağlık, aşk, eğitim, zenginlik gibi istek ve beklentileri belirleyen sekiz bölümden oluşan bir pusuladır.
Feng Shui’ de genel kurallara kısaca birkaç örnek verecek olursak;
*Evimizde bozuk, kırık eşyalar olmamalı, ya tamir ettirmeli ya da atılmalıdır.
*Evimiz derli toplu olmalı, aradığımız eşyaya kolayca ulaşmalıyız.
*Her gün ev havalandırılmalı, kötü kokuların dışarı çıkması evin temiz kokması sağlanmalıdır.
*Evin aydınlık olması gerekir, bu yüzden perdeler açılmalı ışığın içeri girmelidir.
*Evimiz hep temiz olmalı, birikmiş kirli bulaşıklar, kirli banyo istenmeyen enerjinin evde dolaşmasına sebep olur.
*Evde kurumuş çiçekler, kürkler, postlar bulundurmamalıdır. Taze çiçekler mekanımıza yang enerjisi getirir, o yüzden kuru çiçekleri, ölmüş enerji taşıyan kürkler, postları evde tutmak doğru değildir.
*Karanlık alanlar aydınlatılmalıdır. Bu tip alanlarda aynalardan yararlanabiliriz.
*Tuvaletlerde klozetin kapağı ve duşa kabinin kapısı mutlaka kapalı tutulmalıdır böylece Chi’nin kaçıp gitmesi engellenecektir.
*Chi enerjisinin rahatça akmasını sağlamak için geçiş alanlarını boş tutmalı, mobilyalarla doldurmamalıyız.
Ev dekorasyonunda renkleri doğru kullanırsak hayat enerjimizin yükselmesini sağlayacaktır. Kendimize hangi ruhsal durumu yaşamak istediğimizi soralım, aldığımız cevaba göre bu duyguyu yaratacak rengi arayıp evimizde küçük bir obje, mum, yastık kullanabiliriz.  Feng Shui’de ruh halimizi yansıtan renklerden kısaca bahsedecek olursak; Kırmızı fiziksel olarak uyarıcıdır, turuncu sosyalleşmeyi kolaylaştırdığı gibi mutluluk da verir. Sarı bilgeliği temsil eder, mavi rahatlatıcıdır, yeşil dengeliyici ve iyileştirici bir özelliğe sahiptir. Mor içgüdüyü temsil eder, beyaz ise saflığı. Pembe sevginin ve aşkın rengidir.
Mobilya ve aksesuarlarda renkleri seçerken ne hissettiğimize dikkat edip, eğer sevmediğimiz renkler varsa kesinlikle kullanmamalıyız. Çünkü Feng Shui çevremizde ahengi yakalamak için önemlidir. Tercihlerimiz kendimizin ve evimizin enerji alanında olumlu değişiklikler oluşturacaktır.
Uzm. Psikolog Semra Evrim
(minikjaponya.com ve yarati-yorum.com’dan yararlanılmıştır.)

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.