Evlilik Aşkı Öldürür Mü?

Evlilik Aşkı Öldürür Mü?

Evlilik Aşkı Öldürür Mü?
            “Aşkımız ömür boyu sürecek.”, “Evlenince her şey daha da güzel olacak.” gibi sözler hemen hemen her mutlu çiftin ağzından duyduğumuz ve aşina olduğumuz cümlelerdir. Çok yoğun duygularla yürüttüğümüz ilişkimizi evlilikle taçlandırmak istememiz çok doğaldır. Sevdiğimiz kişiyle aynı evi ve hayatı paylaşmak hayallerimizi süsleyebilir. Peki gerçekten aşk evlendikten sonra da aynı şekilde sürer mi? Ya da evlilik aşka nasıl etki eder?
Evlendikten sonra “cicim ayları” olarak da adlandırabileceğimiz bir döneme gireriz. Her şey güllük gülistanlık bir şekilde başlar ve ilerler. Balayı en mutlu şekilde ve kavuşmanın verdiği heyecanla geçirilir. Balayından sonra aynı çatının altına giren çift için yeni bir dönem başlar. Bu değişime ayak uydurmak zaman alan ve kolay olmayan bir süreçtir. Yeni sorumluluklar bir anda çiftin gözünü korkutabilir. Birlikte yaşamanın vermiş olduğu zorluklar nedeniyle bir takım tartışmalar veya fikir ayrılıkları mutlaka olacaktır. Bu zaten olması beklenen bir durumdur.  Çiftler böyle bir durumla karşılaşınca kafalarından “Acaba evlenmekle doğru mu yaptım, bir sorun mu var evliliğimde?” gibi sorular geçirebilirler. Dönemsel olarak evlilik çalkantılı zamanlar geçirebilir. Artık bir süre sonra çiftler birbirini iyice tanımaya başlayacaktır. Bu süreçte bazen evlilik monoton bir düzene girebilir. Aslında burada çiftlerin arasında yeni bir bağ kuruluyor ve birlikte bir düzene giriliyor. Yani başka bir deyişle aşk evrim geçiriyor diyebiliriz.
Aynı evi paylaşmadan önce hissettiğimiz duygular çok yoğundur. Deyim yerindeyse midemizde kelebekler uçuşturur, mantıklı düşünmemizi engelleyebilir ve bizi gözü kara yapabilir. İçimizde tarif edemediğimiz bir tutkunun esiri gibiyizdir. Evlendikten sonra bu hissin kaybolmasına dair birçok söylem vardır. Neden diye düşünecek olursak tam anlamıyla bir arada olamama hali, bir takım engeller, karşındakini bütünüyle tanımama ve zihinde o kişiyi kutsallaştırma gibi sonuçlar elde edebiliriz. Özlemek ilişkiye büyük enerji veren duygulardan bir tanesidir. Her an yanında olamama durumu, tekrar görme isteği ve her geçen gün yeni özelliklerini keşfetmek o tutkuyu canlı tutar. Evlilikten sonra ise kavuşmanın verdiği haz bir süre yaşanır. Bu süre kişiden kişiye veya ilişkiden ilişkiye değişir. O yüzden aşkın ömrü için net bir süre söyleyemeyiz. Zaman geçtikçe tutku yerini yeni bir duyguya veya olguya bırakır. Yani aşkın evrimi gerçekleşir. Bu sevgi olabilir, arkadaşlık olabilir. Bu durum çiftleri hayal kırıklığına uğratabilir. Çünkü ömürleri boyunca o güçlü duyguyu hissedeceklerini düşünürler. Yine de burada önemli olan olumsuz düşünmek yerine ilişkiyi canlı tutabilmek ve sevgiyi paylaşmak için istekli olmaktır.
Saygı ve sevgi, mutlu bir evliliğin olmazsa olmazlarındandır. Şu ana kadar, evliliklerini büyük sorunlar yaşamadan yürüten kişilerin bu değerlere önem verdikleri görülmektedir. Aynı zamanda aralarındaki iletişimin net ve güçlü olması da önemli etkenlerden biridir. Sonuç olarak, evlilik aşka yeni bir boyut kazandırır diyebiliriz. Çiftin bu durumu mutlu ve başarılı şekilde geçirmesi yine çiftin elindedir.
Uzm. Psikolog Nazlı Tuğçe Başıbüyük

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.