Renklerin Anlamı

Renklerin Anlamı

Doğanın harikulade renklerinden tutun da dekorasyondan, kıyafetlerimize, saç renklerimizden, hanımların makyajda kullandığı renklere kadar hayatımızın her anında renklerin içinde yaşıyoruz. Renksiz siyah beyaz bir dünyayı hayal etmek bile ne kadar zor. Psikolojimizi etkileyen pek çok unsur arasında renklere de hak ettiği yeri vermek lazım. Renkler toplumsal kurallara, adetlere, gelenek ve göreneklere göre de anlam ifade etmektedir. Örneğin düğünlerde gelinlerin beyaz giymesi adettir. Pek çok toplumda da cenazelerde siyah kıyafetler tercih edilir. Girdiğimiz sosyal ortamlarda da kıyafetlerimizin ortama uygun renkte olmasına dikkat ederiz. Bazı renkleri ince gösterdiği için tercih ederiz. Yine kendimize yakıştırdığımız renkler vardır, sevdiğimiz ve hoşlanmadığımız renkler vardır.
RENKLERİN ANLAMLARI NELERDİR VE RUHSAL DURUMUMUZA NASIL ETKİ EDER?
KIRMIZI: Seksi, tutkulu, dinamik, dikkat çeken ve canlı bir renktir kırmızı. Coşku verir, iştah açar, mutluluğu simgeler. Kırmızı ortamlarda bulunan kişiler zamanın nasıl geçtiğinin farkına varmazlar. Kırmızı aynı zamanda bedenin enerji verir.
PEMBE: Pembe aşkın, romantizmin rengidir. Masumiyeti, duygusal saflığı çağrıştırır. Pembe dişi bir renktir genellikle kadınlar tarafından kullanılır. Neşe, güven içinde olma ve rahatlığı isteyenler pembeyi tercih edebilirler.
TURUNCU: Enerjik bir renk olan turuncu yeniden doğuşu, yeni başlangıçları çağrıştırır. Neşeli, canlı ve cesur hissetmek isteyen bireyler turuncu ortamları seçebilirler. Manevi zenginliği simgeler. İnsanlara kendini duygusal olarak iyi hissettirir, sosyal ilişkilerde uyumu, duyguların gerçek ifadesini sağlar ve yaratıcılığı tetikler.
SARI: Güneşin ve altının rengi olan sarı insan psikolojisi üzerinde pozitif bir etki yaratır. Zenginliği, zekâyı, ruhsal gelişimi simgeler. İnsanlara mutluluk verir, parlaklığıyla yaşama neşe ve heyecan katan bir renktir. Sarıyı tercih edenler neşeli, coşkulu, dışa dönük, kendine saygı duyan etkileyici bir yapıya sahiptir ya da bu özellikleri yaşamak isteyen kişilerdir.
YEŞİL: Doğayı, bereketi, şifayı simgeler. Yeşile bakan gözler dinlenir, yeşil insanları yatıştırır ve sakinleştirir. Baharı, yaratımı, geleceğe yönelik sevinci ve umudu hissettirir. Maviyle birlikte kullanıldığında ortama ferahlık verir. Yeşil aynı zamanda sevgiyi ifade eder. Yeşili kullanmayı sevenler şefkatli, sevgi dolu, insanları ve arkadaşlıkları seven, olumlu ilişkiler içinde olan, yaşama açık, haz dolu ve mutlu kişilerdir ya da bu özelliklere ihtiyaç duyanlardır.
MAVİ: İnsanlara huzur, sakinlik ve dinginlik verir. Çok uzaktan fark edilebilen mavi gökyüzünün ve denizin rengi olduğundan sonsuzluk ve özgürlüğü simgeler. Kendini kelimelerle ve yazarak ifade etmeyi, hayal kurmayı, güvenilir olmayı, mavi ortamlarda bulunan insanların kendilerini pozitif hissetmesini sağlar. Hitabeti güçlü, yaratıcı sanatçılar, yazarlar, söylenen sözlerin gerçek anlamlarını kavrayabilme özelliği olan kişiler mavi rengi tercih edebilirler.
MOR: Asaletin, lüksün ve itibarın rengi olan mor, duygusal iyiliği ve ilahi aşkı simgeler. Mistik özelliği vardır, ruhsal gelişimi, doğaüstü güçleri, metafiziği temsil ettiği için yıllardır din adamlarının tercih ettiği bir renktir.  Moru sevenler kendini ve insanlığı severler, bolluk ve bereketin maneviyatla geleceğine ve evrenle bir olduklarına inanırlar.
SİYAH: Gizemli bir renk olan siyah tüm renklerin içinde en etkili olanıdır. İşadamlarının tercih ettiği siyah yalnızlığı, dengeyi, kudreti, güç ve güveni simgeler. Aynı zamanda ölüm ve matemin rengi olduğundan cenazelerde siyah kıyafetler tercih edilir.
BEYAZ: Tüm renkleri içinde barındıran beyaz, hepsinin gücünü ve anlamlarını taşır. Saflığın ve temizliğin simgesidir. Bakireliği ve yeni başlangıçları temsil ettiği için gelinliklerde genellikle beyaz renk kullanılır. Yaşamda dengenin ve çocuksu masumiyetin göstergesidir.
KAHVERENGİ: Toprağın ve ahşabın rengi olan kahverengi rahat ve doğal olmayı sevenlerin tercihidir. Olgunluğu, gücü, doğallığı, güveni temsil eder. Kahverenginin kullanıldığı ortamlarda insanlar kendilerini rahatlamış hissederler. Duygusal, hassas, sakinliği seven kişilerin tercihidir.
GRİ: Siyah ve beyazın karışımından oluşan gri kasvetli, karamsar, bunaltıcı bir renktir. İş ortamlarında ciddiyeti ve uzlaşmacılığı çağrıştırır. Gri ortamlarda uzun süre kalanlar negatif duygular içine girebilir.
Uzm. Psikolog Semra EVRİM

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.