Çocukların Beslenme Alışkanlığını Kazanabilmeleri İçin Ailelere Öneriler

Çocukların Beslenme Alışkanlığını Kazanabilmeleri İçin Ailelere Öneriler

Fast Food; İnsanların kolay ulaşabileceği, maddi açıdan ekonomik olan ve ayak üstü atıştırma şeklinde tüketilen yiyeceklerin geneline verilen addır. Türkiye Halk Sağlığı Kurumuna göre simit, poğaça, patates kızartması, sosis, hamburger, lahmacun, pide, soğuk sandviçler, pizza, döner, parça tavuk gibi yiyecekler girmektedir. Bu yiyeceklerin yanında tüketilen gazlı ve şeker oranı yüksek içeceklerle birlikte tüketilmesi bu beslenme şeklini daha da tehlikeli hale getirmektedir. Bu besinlerin protein oranları düşükken yağ ve karbonhidrat oranları yüksektir. Bu yüzden sebze ve bakliyatlara göre besleyiciliği daha düşüktür.
Çocuklar için zararlı olan diğer yiyecek grubu ise şekerlemeler, cips ve tatlılardır. Renk renk oluşları, tatları ve verdiği enerjiyle birlikte çocukların devamlı istedikleri abur cuburlar arasında yer almaktadır. Tıpkı şekerlemelerde fast food ürünleri gibi çocukların ve gençlerin kolayca temin edebileceği şekilde satılmaktadır. Buda onlara ulaşılabilirliği arttırmaktadır.
AİLELER NELER YAPABİLİR?
  • Hayatımızdan fast food ve şekerlemeleri tamamen çıkarmak pek mümkün değildir ama bunları sınırlayabilmek önemlidir. Çocuklarda gördüğümüz ve hatalı bulduğumuz, değişmesini istediğimiz herhangi bir davranış varsa aile içinde bu davranışları ona öğretecek mekanizmanın da ortadan kalması doğru bir davranıştır. Dolayısıyla ilk adım aile içindeki her bir bireyin çocuklar için doğru rol model olmasıdır.
  • Anne babalar okul öncesi dönemden itibaren bütün besinleri teker teker, renkli ve eğlenceli şekilde hazırlayıp, çocuklarıyla birlikte bu besinlerin ne olduğunu, nelere yararlı olduğunu, vücudumuzda hangi işlevlere yardımcı olduğunu konuşup mutfakta herkesin görebileceği yere asılabilir. Bu şekilde hem çocuk hem de diğer aile bireyleri tüm besinleri tanıyarak, nelere yararlı olduğunu anlamaya çalışabilir.
  • Anne babaların varsa sevmediği veya tüketmekte tercih etmediği sebze ve meyveleri çocuklarda sevmeyecektir ve onlarda tüketmeyecektir. Özellikle çocuklarınızın yanında besinlere karşı ‘‘tadı yok, sevmedim, asla yemem’’ gibi cümleleri kullanmaktan kaçınınız.
  • Çocuklar tek tip beslenmeye yatkın olabilirler. Genelde makarna, pizza, sosis, hamburger gibi fast food ürünlerine kayabilirler. Sebze yemeklerindense köfte, patates, hamburger gibi ürünleri daha çok tercih etmek isterler. Burada yemek yemesi için sadece sevdiği ürünleri yapmak doğru bir davranış değildir. Çocuğun seçebilmesi önemlidir. Örneğin; köftenin yanında ne yemek istersin. Salata mı, haşlanmış sebzemi gibi sadece tek bir besin değil onun yanında da besleyici değeri yüksek bir yemek yemesine yardımcı olabiliriz.
  • Çocuklara kazandıkları başarılar sonucunda veya çocuklardan yapmasını beklediğiniz davranışları yapması için ödül olarak şekerlemeler ve fast food ürünleri vermek doğru bir davranış değildir. Bu şekilde yapılan ödüllendirmeler onların fast food veya şekerlemelere karşı olan isteklerini daha çok arttıracaktır.
Psk. Ceren GÜMÜŞ

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.