Çocuğunuz Gece Terörü Yaşıyor Olabilir!!!

Çocuğunuz Gece Terörü Yaşıyor Olabilir!!!

Bir gece aniden çocuğumun ağlamaları ve çığlıklarıyla uyandım. Odasına geldiğimde gözleri kapalı şekilde ağladığını gördüm. Çok korkmuş gibiydi. Arada mızıldanıyor ve çığlık atıyordu. Hızlı hızlı nefes alıyordu. Onu öyle görünce bende çok korktum ve uyandırmaya çalıştım. Kabus gördüğünü düşündüm. Ancak söylediklerim onu sakinleştirmedi. Birkaç dakika daha bu durum devam etti ve sonra kendi kendine uyumaya devam etti.
Yukarıda anlattığım örnekte olduğu gibi veya bunun bir benzerini bazı çocuk ve bebek grubunun yaşadıklarını biliyoruz. Bu günlerde ailelerden sıklıkla duyduğum uyku problemlerinden biri de çocuklarda ve bebeklerde gece terörüdür. Peki nedir bu gece terörü? Yeni oluşan bir kavram mıdır? Sadece bebek ve çocuklarda mı görülür? Kabuslar sonucunda mı oluşur? Çocuğa gece terörü esnasında anne babalar nasıl yaklaşmalı mıdır? Gelin yazımızın devamında bu soruların cevaplarını bulmaya çalışalım…
Gece terörü (nıght terror) uyku bozuklukları arasında yer alan bir uyku problemidir. Bu durum uykunun 3. Veya 4. Evresinde oluşmaktadır. Çocuğun uykuya dalmasından yaklaşık olarak 1.5-2 saat arasında uyku terörü görülebilir. Uyku bozukluğuna uyku terörü denmesinin sebebi; çocuğun veya bebeğin gece yaşadığı terörize şeklinde kaotik ve karmaşık duygular halinde davranış görüntüsü geliştirmesidir.
Gece terörünün ortaya çıkmasının sebebi sadece kabuslarla açıklanmamaktadır. Kabuslar uykunun daha derin olmayan, uykunun ilk evresi dediğimiz REM döneminde daha sık görülmektedir. Gece terörü ise uykunun en derin zamanı olan non- REM evresinde oluşmaktadır. Yetişkinlerde çocuklarda gece gördükleri kabusları uyanınca hatırlarlar ve anlatabilirler. Ancak gece teröründe terör anı geçtikten sonra sanki hiç o olayı yaşamamış gibi uyumaya devam edip uyandığı zamanda yaşadıklarını hatırlamazlar.
Gece terörü esnasında bebeğinizi, çocuğunuzu çığlıklar içinde, çok korkmuş, nefes nefese kalmış ve terlemiş şekilde bulabilirsiniz. Gözleri açık olsa bile aslında o an uykunun ve yaşadıklarının etkisinde olduğu için sizi duyması veya etrafa odaklanması zor olabilir. Gece terörü birkaç dakika sürebildiği gibi 30 dakikaya varan şekilde de görülebilir.
Gece terörü sadece küçük yaş grubunda ki çocuklarda görülen bir uyku problemi değildir. Ortalama olarak 3 yaş ile 12 yaş arasında görülebilir. Çocukların yaşadığı travma, düzensiz uyku süreci, geçirdiği önemli bir hastalık ( yüksek ateş, ağır bir ameliyat sonrası) çocuğun içinde bulunduğu veya ailesinin içinde bulunduğu yaşamsal zorluklar gece terörü yaşamasına sebep olabilir.
GECE TERÖRÜ YAŞAYAN ÇOCUKLARA KARŞI AİLELERE ÖNERİLER
  • Uyku terörünün en önemli nedenlerinden biri uyku eksikliğidir ve uyku durumuna bağlı olarak gelişmektedir. Aynı zamanda beslenme problemleri de bu durumu desteklemektedir. Bu yüzden çocukların gün içinde beslenmesi, uyuması ve düzenli bir sisteminin olması önemlidir.
  • Çocuğun uyku ortamı da önemlidir. Uyku esnasında sessiz ve sakin bir ortamda olması, uyuduğu yerin rahat ve güvenilir olması uyku problemlerini azaltmaktadır.
  • Uyumadan önce ona kitap okumanız, onun sırtını hafifçe okşamanız, yanında olduğunu ona hissettirmeniz ve güvende olduğunu bilmesi, çocuğun kolay şekilde uykuya dalmasına ve uykuyu problemsiz tamamlamasına yardımcı olur.
  • Anne babanın devamlı çatışma içerisinde olması, ev içerisinde stresli bir hayatın olması, çocuğun huzur ve güveninin zedelenmesi, gece uykusuna yansımaktadır. Çocuklar için huzurlu, mutlu ve güvenli aile ortamı çok önemlidir.
  • Çocuk gece terörü atağını geçirirken, anne babanın veya ona yardım edecek kişinin oldukça sakin olmasında fayda vardır. Gece terörü esnasında çocuğu sarsmak, bağırmak, ağlamak, çocuğa olan müdahaleyi de etkileyecektir. Aynı zamanda çocuğu daha da rahatsız edebilir.
Psikolog Ceren GÜMÜŞ

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.