Yaşlı Ebeveyn Olmak

Yaşlı Ebeveyn Olmak

Anne baba olmanın her zaman belirli zor yanları ve keyifli yanları vardır. Fakat yaş grubuna göre de anne baba olmanın farklılıkları bulunmaktadır. Burada ele alacağımız anne baba yaş grubu yaşlı ebeveyn grubudur. Yaşlı ebeveyn olmak genç ebeveyn olmaktan biraz daha zordur. Çünkü çocuk sahibi olmak dinamik ve sabırlı olmayı gerektirmektedir bu yüzden geç yaşta anne baba olanlar için zor bir süreçtir.
Çocuklar ilk doğduğunda her türlü bakıma muhtaç olduğundan sürekli ilgi ve alaka gereklidir. Bu sadece gündüz saatleri değil, geceler boyu ayakta kalmak ve sabahlamayı da gerektirmektedir. Çocuk yetişirken sürekli peşinde olmak onun hareketliliğine uyum sağlamak ve sabır göstermek en önemlisidir. Hal böyle olunca yaşlı anne baba bunu kaldıramayabilir böyle bir durumda çocuklarının ihtiyaçlarının eksik kalmasına sebep olur. Eğer çocuğa yeterince hareketli olması için müsaade edilmez ve çocuk oyun oynama özgürlüğüne sahip olmaz ise hareketsiz tabiri caizse ‘’ruhsuz’’ bir hal alır. Bu çocuğun büyümüşte küçülmüş gözükmesini sağlar. Tıpkı olgun insanlar gibi hareket eder.
Yaşlı ebeveyn olmanın en büyük zorluklarından biride çocuklarının ergenlik çağıdır. Çocukların ergenlik dönemi zaten hemen hemen her aile için zor atlatılan bir dönemdir fakat yaşlı ebeveynler için iş daha da zorlaşır. Çünkü çocuklarının bulunduğu çağa ayak uyduramaz ve onları anlayamazlar. Onlar gibi düşünemez ve empati kuramazlar bu yüzden çocuklarıyla aralarındaki iletişim güçsüzleşir. Bunun gibi birçok problem yaşayabilirler.
Ebeveynler çocukları için bu dönemlerde ellerinden geldiğince empati kurabilmelidirler. Çocuklarını anlamaya çalışmalı ve her zaman onlarla sağlıklı bir iletişim kurmalıdırlar. Kendileri ne düşünüyor ise, hayat görüşleri ne ise, nasıl davranıyorlar ise, çocuklarının da aynı onlar gibi olmasını beklememelidirler. Çocuklarının ayrı bir birey olduğunu unutmamalıdırlar. Onların sorunlarını ve yaşadıklarını yargılamadan dinlemeli ve ciddiye almalıdırlar.
Psikolog Duygu Yakupoğlu

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.