Cinsellikte İletişimin Önemi

Cinsellikte İletişimin Önemi

İnsanoğlunun sahip olduğu en değerli ve en önemli özelliktir iletişim kurabilmek, duygusal tepkiler verebilmek konuşabilmek derdini anlatabilmek. İletişim kurarak çözeriz problemleri, iletişim kurarak oluştururuz önemli bağlarımızı, en sevdiğimiz insanları bir gün bile aramazsak eksik hissederiz. Sevincimizi, üzüntümüzü, heyecanımızı paylaşmak iyi hissettirir. Her zaman ihtiyacı vardır insanın sevdiklerine. Yine çoğu problemin sebebinin altında yatan faktörün de iletişim eksikliğinden kaynaklandığını görmekteyiz. Yanlış anlaşılmalar sonucu oluşan kırgınlıklar kavgalar, küslükler hep açıklığa kavşturamamaktan ,net olmamaktan kaynaklanır aslında. Karı koca arasında iletişim problemi varsa bir bütünlük yok demektir. Paylaşılan duygular, heyecanlar olmadan, hüzünler dertler olmadan bir evliliğin sağlıklı bir şekilde yürümesi çok da mümkün değildir .Adam iş yerinde yaşadığı bir olaydan dolayı gergindir ve öfkesini akşam eve gelir çocuklarına ya da karısına yansıtır. Derdini anlatmaması, sorununu açmaması karısı ile oturup çözüm üretmek istememesi de bağları koparır, kişiyi yalnızlığa iter.
Çocuklarımızla olan iletişimimiz, ailemizle, arkadaşlarımızla, eşimizle, iş arkadaşlarımızla, patronlarımızla, çalışanlarımızla, sosyal çevremizle olan iletişimimiz ne kadar önemliyse cinsellikte de partnerimizle olan iletişim bir o kadar önemlidir. Genellikle görmekteyiz ki eşler birbirleriyle bu konuları çok fazla konuşmamaktadır ve isteklerini arzularını, taleplerini partnerlerine çok net bir şekilde açamamaktadırlar. Çiftler cinsel hayatlarında nelerden hoşlanıp nelerden hoşlanmadıklarını paylaşmalıdır ,bir gece önce yaşadıkları ilişki üzerine konuşup değerlendirme yapabilmelidirler. Özellikle cinsel problemlerin yaşanmasındaki en büyük problemlerden biridir iletişimsizlik. Kadın erkeğine rahatsızlık duyduğu noktalardan bahsederse onu kendisinden soğutacağı düşüncesine varabilmektedir. Erkek ise yine yatak odasında rahatsızlık duyduğu ya da farklı yaşanmasını istediği durumları partnerine açmakta zorlanır ve haz seviyesinde düşüş yaşar.
Günümüzde çoğu insan özellikle kadınlar cinselliği görev kabul edip eşinin tatmini olması amacıyla ilişki yaşamaktadır. Eşini mutlu etmek, eve bağlamak başka kadınlara gitmesini önlemek amacıyla içinden gelmese bile onunla birlikte olur. Bu da kadına benlik saygısında azalma yaşatır ve değersizlik şemasını tetikler. İlişki öncesinde de cinsellikle ilgili konuşulabileceği gibi ilişki sırasında ve sonrasında da konuşulabilir. İlişki esnasında kadın erkeğe ya da erkek kadınına güzel sözler söylerse ve yapmak istediklerinden bahsederse daha sağlıklı bir cinsel yaşama sahip olabilirler.
‘Acaba ona bu isteğimden bahsedersem beni ayıplar mı ?’,’garipser mi?’, ’rahatsız olur mu ?’,’fazla mı oluyorum onun istekleri olsun yeter benimkiler önemli değil’, ’cinsel ilişki esnasında konuşmak çok saçma değil mi’ ,’utanç verici’ gibi düşünceler kalıplaşmış bir şekilde çoğu insanın zihnine yerleşmiştir.Kişiler aslında bu kalıplardan sıyrılıp durumu aşarlarsa çok daha mutlu ve sağlıklı bir cinsel hayata sahip olabilecekken çoğu kişi çok da iyi gitmeyen cinsel hayatının düzelmesi adına bir şey yapmayı tercih etmez.
İletişimi hayatınızın hiçbir noktasından eksik etmemenizi öneririm. Öfkenizi, kırgınlıklarını küserek konuşmayarak halletmeniz mümkün değildir.İlk adımı karşıdan beklemeyin,hayatınıza olumsuzluk katan her şeyi ama her şeyi yok etmek için uğraşın. Pozitiflik katın,kötü ilişkileri iyi yapmak için çaba sarf edin.Sahip olduklarınızın kıymetini bilin,yıkıcı olmayın, sevgi ve anlayış gösterin.
Uzm.Klinik Psikolog Sinem ÖZER

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.